Marš na Drinu (1964)

Marš na Drinu (Originalni naziv)

ratni

Priča o srpskim snagama koje su za vrijeme Prvog svj. rata odbile napade Austro-Ugarske

 
Režija: Živorad (Žika) Mitrović
Scenarij: Arsen Diklić, Živorad (Žika) Mitrović
Uloge: Nikola Jovanović, Aleksandar Gavrić, Ljuba Tadić, Dragomir Gidra Bojanić

Filmografija

Jedna baterija srpske vojske u prvom svjetskom ratu, usiljenim maršem, bez zastoja i predaha, stiže na Cer i, u preudnom trenutku, prihvaća borbu i odbija austrijske trupe koje su prodrle u zemlju. Ovo nije samo kronika cerske bitke, nego drama Srbije i jednog naroda koji je učinio nemoguće, u borbi protiv carevine koja mu hoće oduzeti zemlju, drama koja se zasniva na vjerodostojnim događajima i autentičnim dokumentima.

Radnja filma zasnovana je na povijesnom događaju, cerskoj bici - iz 1914. godine. Ipak, film nije kronika bitke već prati djelovanja jedne artiljerijske baterije Kombinirane divizije i duhovna stanja njenih vojnika koji potječu iz različitih slojeva srpskog društva sa početka 20. stoljeća.

Film počinje objavljivanjem opće mobilizacije u Srbiji. Artiljeriski stariji vodnik Veca, koji dolazi iz bogate bankarske obitelji, raspoređen je u artiljerijskoj bateriji. U prošlom ratu, bio je član jedne komisije, koja je nabavljala topove. Njegova obitelj i sada ga želi postaviti u tu komisiju, ali on želi da se priključi bateriji i krene u "pravi" rat.

Artiljerijska baterija, zajedno sa Vecom, se spremila za pokret. Nalaze se u Aranđelovcu, dok njihovi komandanti imaju sastanak. Na sastanku, pješadijski major Kursula, iznosi svoje mišljenje o tome, da će glavni napad Austro-Ugarska na Srbiju izvršiti preko rijeke Drine, a ne preko rijeke Save, kako je bilo očekivano....
 


Komentari (0)

Foto