Opsesija (1943)

OSSESSIONE (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Preljubnički par rastrgan osjećajima, želeći pobjeći iz svoje okoline upusti se u zločin

 
Režija: Luchino Visconti
Scenarij: Luchino Visconti, Mario Alicata, J. M. Cain
Uloge: Clara Calamai, Massimo Girotti, Dhia Cristiani, Vittorio Duse, ...

Filmografija

"Opsesija" je prvijenac slavnoga talijanskoga redatelja Luchina Viscontija (Gepard, Smrt u Veneciji), a po mnogim kritičarima i povjesničarima filma, i prvi film struje neorealizma, karakteristične za ovu nacionalnu kinematografiju.

Gino (M. Girotti), mladi pustolov bez zaposlenja, zaustavi se u usputnoj gostionici koju vodi Giovanna (C. Calamai) sa svojim mnogo starijim suprugom (J. de Landa). Između njih dvoje razvije se strastvena veza koja otkrije veliku Giovanninu tajnu, o tome koliko je nesretna u braku sklopljenome samo zbog novca. Našavši se u nezgodnoj situaciji, ona odbije pobjeći s njim. Iako će Gino sam otići i nastojati zaboraviti ovu pustolovinu, njegova će ljubav biti toliko snažna da će se vratiti voljenoj. A jedne večeri odluče ubiti njezina supruga...

Uz izvrsno ispričanu priču film je uvjerljivo uspio dočarati i psihološka stanja glavnih likova. Zanimljiv je podatak da se tijekom rata zbog neplaćenih autorskih prava film dugo vremena nije smio prikazivati izvan svoje zemlje. Kao i ovaj flm, i dva poznata američka filma, stara i nova verzija "Poštar uvijek zvoni dvaput" također su adaptacija romana američkog pisca J. M. Caina.


Komentari (0)

Foto