Krvava nedjelja (2001)

BLOODY SUNDAY (Originalni naziv)

drama povijesni

Priča o krvavom danu kada su ugušeni demokratski prosvjedi stanovnika Sjeverne Irske

 
Režija: Paul Greengrass
Scenarij: Paul Greengrass
Uloge: James Nesbitt, Timothy Smith, Allan Gildea, Gerard Crossan, Mary Moulds, ...

Filmografija

Ovaj uznemirujući i potresan film, čiju odjavnu špicu prati istoimena prosvjedna balada glasovitog irskoga sastava U2, osvojio je na Berlinaleu 2002. Zlatnog medvjeda, a prikazan je i na nizu ostalih značajnih svjetskih festivala.

Zastupnik u britanskome parlamentu Ivan Cooper (J. Nesbitt), za razliku od boraca militantne IRA-e, vjeruje u mogućnost mirnoga rješenja pitanja Sjeverne Irske, podijeljene na katoličke pristaše ujedinjenja s Irskom i protestantske unioniste s Velikom Britanijom. Veliki prosvjedi katolika koje organizira u Londonderryju protiv izvanrednoga stanja i dokidanja temeljnih građanskih prava, trebali bi dokazati da se do slobode i suživota može doći i demokratskim sredstvima pritiska na vlast. Njegovo nastojanje ne odgovara Vladi u Londonu i elitne postrojbe britanskih padobranaca dobivaju nalog da razbiju povorku. Nakon završetka akcije kojom zapovijeda general Ford (T. Smith), na ulicama ostaje 27 poginulih, većinom bespomoćnih i nenaoružanih mladića, žena i staraca...

“Bloody Sunday”, potresna je i uvjerljiva hiperrealistična rekonstrukcija 24 sata jedne nedjelje iz 1972., koji su zauvijek pokopali ideale onih stanovnika Sjeverne Irske koji su vjerovali da se pitanje bolne podijeljenosti njihove domovine može riješiti demokratskim putem. Snimio ju je prema vlastitome scenariju, britanski redatelj Paul Greengrass. On ostaje objektivan promatrač koji se ne svrstava ni uz jednu od sukobljenih strana, ali djelom jasno ukazuje na korijene nesreće i prave krivce.


Komentari (2)

Foto