Dodir zla (1958)

TOUCH OF EVIL (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Najvještija osveta ikad isplanirana

 
Režija: Orson Welles
Scenarij: Orson Welles
Uloge: Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles, Joseph Calleia, Akim Tamiroff...

Filmografija

Službenik u meksičkoj vladi Ramon Miguel Vargas (C. Vargas) uživa u medenom mjesecu sa svojom suprugom Amerikankom Susan (J. Leigh). Njihov poljubac u gradiću na američko-meksičkoj granici prekine eksplozija automobila u kojoj se nalazio gradski moćnik.Riječ je o vješto isplaniranom ubojstvu pri čemu istragu preuzme mjesni šef policije Hank Quinlan (O. Welles). Kako se zločin zbio na samom graničnom prijelazu, Quinlanu se u istrazi pridruži Vargas koji se bavi raskrinkavanjem krijumčara droge...

Visokopozicionirani službenik u meksičkoj vladi Ramon Miguel Vargas (C. Vargas) uživa u medenom mjesecu sa svojom suprugom Amerikankom Susan (J. Leigh). Njihov poljubac u gradiću na američko-meksičkoj granici prekine eksplozija automobila u kojoj se nalazio gradski moćnik.

Riječ je o vješto isplaniranom ubojstvu pri čemu istragu preuzme mjesni šef policije Hank Quinlan (O. Welles). Kako se zločin zbio na samom graničnom prijelazu, Quinlanu se u istrazi pridruži Vargas koji se bavi raskrinkavanjem krijumčara droge. Meksički čuvar zakona naći će se na meti Quinlana koji neće prezati ni od suradnje s gangsterom Joeom Grandijem zvanim Uncle (A. Tamiroff) kako bi onemogućio svog kolegu iz Meksika...

Tri minute i deset sekundi traje jedan od najpoznatijih filmskih uvoda u povijesti američke kinematografije. Za to je zaslužan legendarni Orson Welles (Građanin Kane, Dama iz Šangaja) koji je svoju kriminalističku dramu "Dodir zla" započeo spomenutim kadrom u kojem se bez montažnog reza uz efektnu glazbu Henryja Mancinija nižu događaji ključni za razvoj priče o licu i naličju zakona. Nije sve išlo glatko, jer se uvodna sekvenca snimala višekratno te je završna verzija uspjela tek potkraj cijele noći snimanja.

U svakom slučaju, riječ je o jednom od najcjenjenijih radova u Wellesovoj jedinstvenoj karijeri koji je, unatoč lošem odjeku među publikom, dobio niz hvalospjeva kritičara i kolega redatelja među kojima su i francuski sineasti Jean-Luc Godard i François Truffaut. Welles se ponovno pojavljuje u trostrukoj ulozi redatelja, scenarista i glumca pri čemu je ekranizirao roman Badge of Evil Whita Mastersona.

Svojevrsna reinterpretacija elemenata filma noir, Wellesov "Dodir zla" emotivno je i simbolički nabijena priča, prava vizualna bravura u kojoj se nadopunjuju prizori provincijskog gradića, iskričavi interijeri i prerijske pustopoljine. Ipak, film najviše plijeni Wellesovom minucioznom režijom i radom s glumcima, sve samim zvijezdama. Glavnog junaka Vargasa tumači C. Heston koji je angažman prihvatio između dva biblijska spektakla "Deset zapovjedi" i "Ben-Hur". Partnerica mu je Hitchcockova plavuša J. Leigh (Psiho, Pepe), a u ekipi su se našli i A. Tamiroff (General je umro u zoru, Komu zvono zvoni) s kojim je Welles surađivao i na svom prethodnom filmu "Mr. Arkadin", zatim M. Dietrich (Maroko, Plavi anđeo) u manjoj ulozi fatalne Tanye, te Z. Z. Gabor (Moulin Rouge, Lili). Welles tumači šefa policije Quinlana i našminkan je tako da je skoro neprepoznatljiv. Godine 1998., trinaest godina nakon Wellesove smrti, film je doživio produženu verziju u produkciji Ricka Schmidlina u kojoj je višestruki oskarovac, montažer Walter Murch (Apokalipsa danas, Engleski pacijent) dodao ranije snimljeni materijal i za to dobio nagradu Udruge newyorških filmskih kritičara.


Komentari (3)

Foto