Babe (1992)

THE BABE (Originalni naziv)

drama sport biografski

Babe Routh postaje legendom baseballa ali u očima onih koji ga poznaju nije nikakav heroj

 
Režija: Arthur Hiller
Scenarij: John Fusco
Uloge: John Goodman, Kelly McGillis, Trini Alvarado, Bruce Boxleitner, James Cromwell

Filmografija

Biografska priča o Babe Ruthu vjerojatno najvećem igraču baseballa svih vremena prikazuje i sve njegove mane kojih nije bilo malo. Ruth je bio prilično neodgojen i prgav, ali redovnik, brat Mathias je otkrio da je nenadmašan kad je u pitanju udaranje loptice u baseballu. Kao tinejdžer postaje član Baltimore Oriolesa i ubrzo se proslavi svojom vještinom, prelazi u ekipu Boston Red Sox, a zatim u New York Yankees. I dok niže neviđene sportske uspjehe i rekorde, privatni život mu je u velikom kaosu...

 Kada mu je bilo sedam godina, 1902. godine, otac je Georgea Hermana Rutha odveo u crkvenu školu za dječake, jer više nije mogao s njim izlaziti na kraj. Ruth je bio prilično neodgojen i prgav, ali redovnik, brat Mathias je otkrio da je nenadmašan kad je u pitanju udaranje loptice u baseballu.

Nakon nekoliko godina igranja za momčad škole, Ruth kao tinejdžer postaje član Baltimore Oriolesa i ubrzo se proslavi svojom vještinom, prelazi u ekipu Boston Red Sox, a zatim u New York Yankees. I dok niže neviđene sportske uspjehe i rekorde, privatni život mu je u velikom kaosu...

"The Babe" prikazuje sve glavne trenutke u životu Babea Rutha. Scenarist Fusco (Crossroads, Mladi revolveraši, Hidalgo) gotovo jednaku pažnju daje sportskim trenucima gdje su prikazani njegovi počeci, rekordni rezultati, neviđena slava i zalazak karijere, kao i privatnima gdje je prikazana njegova sklonost ženama, piću i noćnim provodima, propali prvi brak i sretniji drugi. Naravno, nisu zaboravljene niti legendarne situacije iz njegovog života.

Babe Ruth je vjerojatno najveći igrač baseballa svih vremena, a zanimljivo je da film ne daje sasvim ružičastu sliku sportskog heroja, već prikazuje i sve njegove mane kojih nije bilo malo. Redatelj Arthur Hiller najpoznatiji je po filmu "Ljubavna priča", a ističu se još "Bolnica" i "Tobruk". Glavnu ulogu u filmu sigurno i uvjerljivo je odigrao John Goodman, koji iza sebe ima uspješnu glumačku karijeru (Veliki Leibowski, Obitelj Kremenko, Burton Fink, serije Roseanne, Zapadno krilo). Babeovu drugu ženu i životnu prijateljicu glumi Kelly McGillis, velika hollywoodska zvijezda u drugoj polovici osamdesetih kad je glumila u filmovima poput "Svjedoka", "Top Guna" i "Optužene".


Komentari (0)

Foto