Rosenstrasse (2003)

ROSENSTRASSE (Originalni naziv)

drama ratni

Potresna priča iz Drugog svj. rata o zatočeništvu arijevki koje su bile udane za Židove

 
Režija: Margarethe von Trotta
Scenarij: Margarethe von Trotta, Pamela Katz
Uloge: Katja Riemann, Maria Schrader, Doris Schade, Jutta Lampe, Svea Lohde, ...

Filmografija

Njemački film "Rosenstrasse" ozbiljna je drama s elementima ratnog filma koja na sugestivan način donosi tešku priču o događaju iz Drugog svjetskog rata kada su prosvjedovale čistokrvne Njemice koje su bile udane za Židove, zatočene u namjeri da ih se deportira u nacistički logor. Događaj je slavan po tome što je jedan od rijetkih uspjelih te vrste nakon kojega su zatočeni bili pušteni na slobodu.

Kada Ruthin (J. Lampe) suprug umre u New Yorku 2000., ona je u koroti, prema strogim običajima ortodoksnih Židova, što je njezinoj djeci ipak pretjerano. Iznenada u njezin stan uđe stranac, za kojega se ispostavi da joj je rođak, pokazujući joj njezinu fotografiju kada je bila djevojčica tijekom Drugog svjetskog rata, sa ženom za koju ovaj tvrdi da je navodno spasila Ruth od smrti. Ruthina kći Hannah (M. Schrader), sretno zaručena, odluči otići u Berlin i pronaći tu ženu, devedesetogodišnju Lenu Fischer (D. Schade). Predstavivši joj se kao novinarka, Hannah zamoli Lenu da joj ispriča potresnu priču koja se zbila davne 1943. godine, kada su Židovi oženjeni za arijevke bili zatočeni u zgradi u Rosenstrasse. Tada su se žene svakodnevno ispred okupljale da bi čule vijesti o svojim supruzima…

Ovu vrlo dobro uprizorenu dramu sjajno pogođenih ambijenata i zorno dočarane ratne atmosfere režirala je poznata njemačka redateljica Margarethe von Trotta (iako najpoznatija po filmu Izgubljena čast Katarine Blum, naši je gledatelji pamte po nedavno snimljenoj drami Druga žena).

U glavnim ulogama nastupaju izvrsne njemačke glumice K. Riemann i M. Schrader. Film je osvojio nekoliko nagrada na poznatim svjetskim festivalima, uključujući i nagradu David di Donatello za najbolji europski film.


Komentari (0)

Foto