Wilbyjeva urota (1975)

The Wilby Conspiracy (Originalni naziv)

triler drama

Dva muškarca u bijegu su pred zloglasnom južnoafričkom tajnom policijom

 
Režija: Ralph Nelson
Scenarij: Harold Nebenzal, Rod Amateau
Uloge: Sidney Poitier, Michael Caine, Nicol Williamson, Prunella Gee

Filmografija

Britanski inženjer Jim Keough i aktivist Shack Twala u bijegu su od policije predvođene zloglasnim majorom Hornom. Jedina veza im je Jimova djevojka, odvjetnica koja je Shacka branila od optužbi za rasne izgrede.

Keough je šarmantno apolitičan inženjer rudarstva na radu u Južnoafričkoj Republici. Gotovo slučajno postane duboko upleten u pokret radikala, nakon što Rina, njegova djevojka i odvjetnica, oslobodi političkog zatvorenika Shacka iz zatvora. Postavši slučajan sudionik jednog incidenta, Keough je prisiljen bježati pred zakonom zajedno sa Shackom. Horn je okrutan i sadistički nastrojen šef policije kojemu je povjeren zadatak da pronađe Shacka. Isprva, dopušta dvojcu da pobjegne, u nadi da će ga odvesti do Josepha de Frafa, političkog terorista u srcu pokreta za crnačku slobodu.

Dok ga vlasti progone, Keough se polako radikalizira dok uviđa koliko je zapravo vlada Južnoafričke Republike represivna. Horn slijedi svoj plijen diljem zemlje, 1500 kilometara dugim putem od Capetowna do Johannesburga, a više puta mu za dlaku umaknu. Keough ubrzo saznaje da u državi nastaje pokret otpora u kojem sudjeluje veliko mnoštvo ljudi žednih slobode. Gledajući bijedu u kojoj su mnogi crni i obojeni Južnoafrikanci prisiljeni živjeti, Keough stječe novi uvid u pojam pravde i u vlastitu ulogu u procesu.


Komentari (0)

Foto