Jimmyjev šou (2001)

THE JIMMY SHOW (Originalni naziv)

komedija drama

Bezrazložno nesretan mladić svojim ispadima upropaštava život sebi i svojim najmilijima

 
Režija: Frank Whaley
Scenarij: Frank Whaley, Jonathan Marc Sherman
Uloge: Frank Whaley, Carla Gugino, Ethan Hawke, Lynn Cohen, Jillian Stacom, ...

Filmografija

Nakon što je njegov debitantski film, krimi drama Joe the King, s uspjehom 1999. godine prikazan na prestižnom festivalu u Sundanceu, gdje je ovjenčan nagradom Waldo Salt za scenarij, zapaženi glumac Frank Whaley (Polje snova, Rođen 4. srpnja, Brucoš, The Doors, JFK, Hoffa, Dečki swinga, Pakleni šund, Slomljena strijela, Škola rocka, serije Zona sumraka, Zakon i red) za svoj drugi redateljski projekt, koji potpisuje kao redatelj, scenarist i glavni glumac, odabrao je ekranizaciju hvaljenog i razmjerno hermetičnog kazališnog komada Veins and Thumbtacks Jonathana Marca Shermana.

Premda vjeruje da je stvoren za stand-up komičara, mladom Jimmyju O´Brianu (F. Whaley), nezadovoljnom momku vječno tužnog lika, čini se da nikad nije imao sreće u životu.

Živeći bez roditelja uz invalidnu baku Ruth (L. Cohen), rano se zaposlio kao skladištar u supermarketu, gdje je, obavljajući dosadan i ponižavajući posao, u povučenom kolegi Rayu (E. Hawke) uskoro stekao najboljeg prijatelja. Njegova prva djevojka Annie (C. Gugino) naposljetku je, zbog neplanirane trudnoće, postala i njegova supruga, a zajednički život uz često zlovoljnu Ruth mladom je paru od prvog dana bio prilično težak.

Premda se emotivna Annie pokušala prilagoditi nastaloj situaciji, zbog Jimmyjevog konstantnog lošeg raspoloženja, bezvoljnosti i grubih ispada, ubrzo se počela osjećati nevoljenom i zanemarenom. Odlučivši se pošto-poto okušati kao stand-up komičar, bolno neduhoviti Jimmy stalni je angažman, na opće nezadovoljstvo publike, konačno pronašao u noćnom klubu "Laughing Stock". A da bi nekako uspijevao uzdržavati obitelj, počeo je učestalo potkradati svog poslodavca i iz skladišta kući odnositi gajbe piva i druge potrepštine. Istodobno nije ni primijetio da se s vremenom potpuno otuđio od Annie i sasvim zapostavio odgoj svoje kćeri....

Riječ je o sugestivnoj crnohumornoj egzistencijalističkoj drami epizodne strukture, ispričanoj kroz međusobne odnose svega četiriju likova, tjeskobnoj i depresivnoj slici turobne svakodnevice vječito, najčešće bezrazložno nesretnog mladića, klauna tužnog lika koji svojim stalnim nezadovoljstvom, mizantropijom, egoizmom, razočaranošću životom i autodestruktivnim ispadima sustavno upropaštava svoj život i živote ljudi koji ga okružuju. Da sve bude paradoksalnije, naslovni je antijunak, posvema neduhovit momak bez imalo smisla za humor, unatoč neuspjesima uvjeren da je stvoren za komičara, premda se njegovi nastupi pretvaraju u ispovjedaonicu osobnih neuspjeha, poniženja i životnih brodoloma.

Uz samog Franka Whaleya, koji uvjerljivo tumači mračnjaka i mizantropa Jimmyja, u filmu nastupaju poznata Carla Gugino (Dobro došla kući, Roxy Carmichael, Michael, Zmijske oči, serijal Spy Kids, Sin City, serije Sokolov greben, Svi gradonačelnikovi ljudi, Karen Sisco) i cijenjeni Ethan Hawke (Društvo mrtvih pjesnika, Prije svitanja, Gattaca, Velika iščekivanja, Hamlet, Probuđeni život, Tape, Napad na policijsku postaju 13., Gospodar rata, Fast Food Nation.), za sporednu ulogu u triler drami Dan obuke Antoinea Fuque, te za scenarij romantične drame Prije sumraka Richarda Linklatera nominiran za Oscara. Valja napomenuti da montažu filma potpisuje daroviti Miran Miošić, diplomirani montažer koji je nakon završenog studija na zagrebačkoj ADU školovanje nastavio na prestižnom UCLA u Los Angelesu, da bi se poslije dokazao radom na filmovima Truth or Consequence, NM Kiefera Sutherlanda, Mean Guns Alberta Pyuna, Simon Says Jima O´Malleya, spomenutom Joe the King Franka Whaleya i dr. Također, montirao je i nagrađivane hrvatske filmove Dubrovački suton Željka Senečića, akcijsku komediju Posljednja volja Zorana Sudara i humornu romantičnu dramu Kajmak i marmelada Branka Đurića.


Komentari (0)

Foto