Za šaku dinamita (1971)

A FISTFUL OF DYNAMITE / GIU LA TESTA, DUCK YOU SUCKERS (Originalni naziv)

akcija avantura ratni

Irski revolucionar i meksički bandit uvučeni su u revoluciju

 
Režija: Sergio Leone
Scenarij: Sergio Leone
Uloge: James Coburn, Rod Steiger, Romolo Valli, Rik Battaglia

Filmografija

Film "Za šaku dinamita" dio je takozvane "američke trilogije" (uz "Bilo jednom na Divljem zapadu" i "Bilo jednom u Americi") Sergia Leonea, redatelja koji je udahnuo novi život specifično američkom žanru i zauvijek ušao u povijest filma kao otac špageti-vesterna. Riječ je o priči bogatoj događanjima i dosjetkama o dvojici desperadosa, Meksikancu i Ircu, koji stjecajem okolnosti postaju sudionici zapatističkog prevrata.

Različiti životni putovi meksičkoga razbojnika (R. Steiger), koji sa svojom mnogobrojnom obitelji napada putnike i sanja o velikoj pljački, te irskoga revolucionara Johna A. Mallonyja (J. Coburn), vještog profesionalca sa svim vrstama eksploziva, slučajno se susreću, a zatim i neočekivano spajaju u matici ustanka meksičkih seljaka predvođenih Panchom Villom. Dvojica koji se isprva nalaze na suprotnim stranama na kraju će postati nerazdvojni prijatelji i suborci...

Kad se pojavio u kinima, 1971. godine, film je naišao na velik odaziv gledatelja i postigao zapažen komercijalni uspjeh.Uz majstorsku Leoneovu režiju, uspjehu filma pridonijeli su Rod Steiger i James Coburn u glavnim ulogama. Obojici je Leone pružio priliku da istaknu ono u čemu su uvijek bili posebno dobri i po čemu će ih filmoljupci uvijek pamtiti - Steiger svoju dojmljivu mimiku i anticipaciju reperskoga prosipanja rečenica izgovorenih urlajućim tonom, a Coburn šarm hladnokrvnoga revolveraša lica izboranog prerijskim vjetrom, te smisao za komične detalje.


Komentari (8)

Foto