Kako je nastao japanski tsunami (2011)

JAPAN'S TSUNAMI: HOW IT HAPPENED (Originalni naziv)

dokumentarni film katastrofe

Film znanstveno analizira uzroke i posljedice katastrofalnog potresa koji je pogodio Japan

 
Režija: Stefanie Kern, Simon Ludgate
Scenarij: Richard Burke-Ward, Robert Strange
Uloge: Mark Strong, Roger Bilham, Simon Boxall, Gerard Fryer, Chris Goldfinger, ...

Filmografija

Film donosi znanstvene odgovore i analize te objašnjava zašto se to dogodilo na tom mjestu i zašto je bilo tako razorno, u čemu sudjeluju znanstvenici iz Pacifičkog centra za tsunami i uzbunjivanje na Havajima, koji su pratili smrtonosni val dok se golemom brzinom širio pučinom Tihog oceana, te znanstvenici iz Instituta za proučavanje tsunamija u Oregonu, koji proučavaju dinamiku potresom prouzročenih tsunamija. I dok Japan živi s posljedicama ove stravične prirodne sile, film otkriva kako je ona tu zemlju promijenila zauvijek.

U petak, 11. ožujka 2011., potres jačine 9,0 stupnjeva po Richteru izazvao je golemi val, tsunami, koji je razorio dijelove japanskog obalnog područja.
Ovaj dokumentarni film istražuje znanstvenu podlogu potresa i tsunamija. Film prati Rogera Bilhama, profesora geoloških znanosti, koji je došao u Japan nekoliko dana poslije prvog udara, i njegovo proučavanje razorena područja iz zraka.
Potres je pomaknuo Japan gotovo 4 metra bliže SAD-u. Pomaknuo je Zemlju iz njezine osi i promijenio brzinu njezine vrtnje. To je bio jedan od najsnažnijih ikad izmjerenih potresa. Tlo duž istočne obale Japana potonulo je 3 metara, prouzročivši tako tsunami katastrofalnih razmjera.

Film prati i poznatog novinara Calluma Macraea na njegovu putu na sjever, gdje su ribarski gradići Sendai i Ofunato. Ovdje on iz prve ruke doživljava strahotu razaranja i susreće se s mještanima koji se nose s njegovim posljedicama.

Japan se nalazi u pacifičkom vatrenom prstenu, gdje se pacifička tektonska ploča sudara s kopnom. Dno oceana podvlači se pod niz vulkanskih otoka od kojih se sastoji Japan. Kad pritisak između te dvije ploče naraste, nagomilana se energija oslobađa u obliku snažnoga potresa.


Komentari (0)

Foto