Rim, otvoreni grad (1945)

ROMA, CITTÀ APERTA (Originalni naziv)

drama ratni

Potresne priče nekolicine sudionika talijanskoga pokreta otpora tijekom Drugog svj. rata

 
Režija: Roberto Rossellini
Scenarij: Federico Fellini, Sergio Amidei
Uloge: Aldo Fabrizi, Anna Magnani, Marcello Pagliero, Vito Annichiarico, ...

Filmografija

"Rim, otvoreni grad" izvrstan je film jednoga od najslavnijih redatelja talijanskoga neorealizma, Roberta Rossellinija, koji iznosi potresne priče nekih od sudionika talijanskoga pokreta otpora tijekom Drugog svjetskog rata. Prvotno zamišljen kao rekonstrukcijski dokumentarni film o stradanju Luigija Morosinija, svećenika koji se istaknuo u pomaganju pokretu, a kojega su strijeljali nacisti, film predstavlja iznimno ostvarenje talijanske kinematografije.

Rim, 1944. godine, posljednjih tjedana njemačke okupacije. Uz Giorgia Manfredija (M. Pagliero), jednoga od glavnih ljudi talijanskoga Pokreta otpora, važnu ulogu u Pokretu igraju i svećenik Don Pietro (A. Fabrizi) i Pina (A. Magnani), žena iz naroda, oboje vođeni željom da pomognu svojemu narodu. Pina odlazi don Pietru s porukom da napusti grad što prije, pod lažnim identitetom, kako bi izbjegao da ga ubiju. Ali Giorgia izda njegova bivša djevojka Marina te ga Gestapo, na čelu s bojnikom Bergmannom (H. Feist), uspije uhititi. Uskoro će nacisti ući u trag i don Pietru...

Majstorski režiran, uz sugestivnu glumu neprofesionalnih glumaca (osim dvoje glavnih, A. Magnani i A. Fabrizija), sniman uglavnom na autentičnim rimskim lokacijama, film pruža zornu sliku stradanja naroda te iznosi žive emocije onih koji se bore protiv neprijateljske vojske. "Rim, otvoreni grad" osvojio je nekoliko nagrada na filmskim festivalima, među ostalima i Veliku nagradu na Canneskom filmskom festivalu.


Komentari (0)

Foto