Howards end (1992)

HOWARDS END (Originalni naziv)

drama romantika

Priča o međuklasnim odnosima triju obitelji u Engleskoj s početka 20. stoljeća

 
Režija: James Ivory
Scenarij: Ruth Prawer Jhabvala
Uloge: Anthony Hopkins, Emma Thompson, Vanessa Redgrave, Helena Bonham-Carter, ...

Filmografija

Drama "Howards End" zadire duboko u problem međuklasnih odnosa i temeljita je karakterna studija. Film je vizualno iznimno atraktivan, a daje i detaljan prikaz Londona onoga doba.

Sestre Margaret (E. Thompson) i Helen (H. Bonham-Carter) Schlegel dobrostojeće su pripadnice londonske srednje klase, dok su Leonard (S. West) i Jacky (N. Buffett) Bast mladi bračni par koji živi u siromašnom dijelu Londona i teško spaja kraj s krajem. Obitelj Wilcox, bogata engleska aristokracija, doseli se u susjedstvo sestara Schlegel. Ubrzo nakon što mu premine žena, udovac Henry Wilcox (A. Hopkins) zaprosi Margaret, a ona pristane. Njezina sestra Helen pokušava pomoći obitelji Bast nakon što Leonard ostane bez posla. Za pomoć se obraća Henryju, no on ne pokazuje dovoljno sluha. Margaret je sada rastrgana između sestre i zaručnika...

Glumačku ekipu i nije potrebno posebno komentirati, budući da se radi o kremi britanskog glumišta pod redateljskom palicom Jamesa Ivoryja. Ukratko, "Howards End" svojevrstan je manifest filmske virtuoznosti na svim razinama. Obasut hvalama i pozitivnim kritikama, "Howards End" dobitnik je mnogih prestižnih nagrada u raznim kategorijama. Osvojio je tri Oscara (najbolja glavna ženska uloga, najbolji adaptirani scenarij i najbolja scenografija), dvije BAFTA-e (najbolja glumica, najbolji film) i Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice u drami. James Ivory je na festivalu u Cannesu 1992. osvojio posebnu nagradu u povodu 45. obljetnice postojanja festivala. Film je osvojio i mnoge nagrade na drugim festivalima, te nagrade raznih filmskih udruženja.


Komentari (1)

Foto