Staten Island (2009)

Staten Island (Originalni naziv)

komedija drama kriminalistički

Tri muškarca imaju zajednički cilj: ostvariti bolji život na Staten Islandu

 
Režija: James DeMonaco
Scenarij: James DeMonaco
Uloge: Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio, Seymour Cassel, Julianne Nicholson

Filmografija

"Staten Island" ozbiljan je i napet film; sumorna kriminalistička priča s jakom socijalnom dimenzijom o životu marginalaca koje stjecaj okolnosti upetlja u težak zločin zbog kojega svatko na svoj način strada.

Zaposlen kao čistač, Sully Halverson (E. Hawke), Newyorčanin sa Staten Islanda, provodi monoton život, slabašno plaćen i bez veće mogućnosti napretka. Kada mu supruga saopći da je u drugom stanju, Sully se odluči za riskantni korak da dođe do novca i napravi plan. Spreman je opljačkati lokalnog mafijaša Parmieja Tarzoa (V. D'Onofrio), koji u obližnjoj šumi sahranjuje svoje protivnike koje je sam ubio. Gluhonijemi konobar Jasper Sabiano (S. Cassel) osoba je u Tarzovim rukama koja je zadužena za likvidaciju i pokop trupala. Uskoro, kada Sully započne izvršavati svoj lukavi naum, životni se putovi njih trojice isprepletu, i to na tako zamršen način koji bi prije mogao biti poguban za svu trojicu, negoli uroditi plodom za bilo kojega od njih...

Scenarij i režiju ovoga filma potpisuje James DeMonaco (ovo mu je redateljski prvijenac), a u glavnim ulogama nastupaju poznati američki glumci E. Hawke, V. D'Onofrio i S. Cassel. Kritika je raznoliko dočekala ovaj film: iako je većina inozemnih kritičara hvalila sugestivnu režiju, neki su osporavali domete glumačkih interpretacija. No film je unatoč tome vrlo uspio uradak vrijedan gledanja, prikazujući mračnu dimenziju suvremenog američkog života i ljudi koji se kroz kriminal pokušavaju u njemu ostvariti.


Komentari (0)

Foto