Lift za gubilište (1958)

L'ASCENSEUR POUR L'ECHAFAUD (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Biznismenu savršeni plan ubojstva svog šefa i ljubavničinog muža poremeti niz okolnosti

 
Režija: Louis Malle
Scenarij: Louis Malle, Roger Nimier
Uloge: Jeanne Moreau, Maurice Ronet, Georges Poujouly, Yori Bertin, Jean Wall, ...

Filmografija

“Lift za gubilište” prvijenac je slavnog redatelja Louisa Mallea (Doviđenja, djeco), film koji je proslavio glumicu J. Moreau, jednu od najvećih francuskih glumačkih zvijezda svih vremena. Riječ je o iznimno originalnom kriminalističkom filmu snimljenom u maniri francuskoga Novog vala, a koji tematski, pa i ugođajem, anticipira nasljeđe američkoga film noira.

Julien Tavernier (M. Ronet) uspješni je biznismen koji se već duže ljubaka sa šefovom suprugom (J. Moreau). Njih dvoje odluče ubiti njezinog muža i prikazati to kao da je riječ o samoubojstvu. Nakon ubojstva Julien ustanovi da je zaboravio ukloniti jedan od tragova pa se vrati, ali na izlasku ostane zarobljen u dizalu. Istodobno mladić i djevojka iz susjedstva ukradu mu automobil. Stjecajem okolnosti počinit će zločin za koji će biti okrivljen Julien…

Uz priču dojmljiva je i vrsna uporaba kamere, pozornost na detaljima i krupnim planovima te izvrsna melankolična glazba Milesa Davisa. “Lift za gubilište” osvojio je nagradu Louis Delluc za najbolji debitantski film.


Komentari (0)

Foto