Prekršeno obećanje (2009)

Nedodrzany Slub (Originalni naziv)

drama obiteljski biografski

Priča o hrabrom židovu koji je spreman na sve kako bi preživio užase II. svjetskog rata

 
Režija: Jirí Chlumský
Scenarij: Jirí Chlumský
Uloge: Ondrej Vetchý, Ina Marojevic, Vlado Cerný, Lubomír Bukový

Filmografija

Jedan od rijetkih, ali zato sjajan slovački film o holokaustu istražuje kolektivan i individualan antisemitizam na obje zaraćene strane kroz istinitu priču o tinejdžeru Martinu i njegovim nevjerojatnim bjegovima od deportacije tijekom rata.

Martin Friedmann (Samuel Spisak) sin je židovskog trgovca peradi (Ondrej Vetchy) koji sa svojom ženom (Ina Gogalova) podiže petero djece u Slovačkoj u razdoblju nakon I. svjetskog rata. Martin je strastveni nogometni navijač koji ima talenta za igru, te što postaje stariji, to više u njemu jača želja da bude profesionalni igrač. No tamni oblaci nadvijaju se na obzoru jer u Europi jača novi politički poredak i ubrzo je Martinu zabranjeno biti članom mjesnog tima jer je Židov.
Nezastrašen time, Martin okuplja svoju ekipu s ostalim židovskim sportašima, no nakon što teško poraze nekoliko timova, nađu se bez protivnika. Nedugo zatim, antisemitizam u sportu bit će Martinov najmanji problem. 1939. Slovaci sklapaju savez s nacističkom Njemačkom i iako većina Židova bježi iz zemlje, Martinov otac odbija pobjeći, ostavljajući sebe i svoju obitelj na milost i nemilost osovinskim pogromima.
Međutim, Martin je odlučan preživjeti te preuzima nekoliko različitih identiteta kako bi pobjegao iz Slovačke te preko istočne Europe došao do sigurnog utočišta, a za cijelo to vrijeme također sudjeluje u pokretu otpora.

Komentari (0)

Foto