Velika gužva u Kineskoj četvrti (1986)

BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA (Originalni naziv)

akcija komedija fantastika

Skupina prijatelja bori se protiv čarobnjaka starog 2000 godina

 
Režija: John Carpenter
Scenarij: Gary Goldman, David Z. Weinstein
Uloge: Kurt Russell, Kim Cattrall, Dennis Dun, James Hong, Victor Wong, Kate Burton

Filmografija

Avanture teško mogu biti veće od "Velike gužve u kineskoj četvrti", stvorene pokušajem skupine prijatelja da spriječi ispunjenje davnog proročanstva, u sjajnom filmu Johna Carpentera.

Stari gospodin Egg Shan (V. Wong) vlasnik je male turističke agencije iz San Francisca koji svom odvjetniku odluči ispričati detalje o nevjerojatnoj pustolovini koju je upravo doživio. Sve je započelo kad je Jack Burton (K. Russell), vozač kamiona, kao kockarski dug svog prijatelja Wanga Chija (D. Dun) preuzeo nekoliko njegovih poslova, te pristao s njim otići u zračnu luku pred Wangovu zaručnicu Miao Yin (S. Pai). Tamo je susreo odvjetnicu Gracie Law (K. Cattrall), privlačnu djevojku koju je odlučio bolje upoznati. No u tome su ga spriječili otmičari koji su odveli Miao Yin. Od Wanga je saznao da iza otmice stoji kineska trijada Tong, zagonetnog i moćnog čarobnjaka Davida Lo Pana (J. Hong). Jack u suradnji s Gracie odluči prijatelju pomoći osloboditi otetu zaručnicu. Međutim, to neće biti nimalo jednostavno, jer je Lo Pan izuzetno sposoban čarobnjak čiji su najbliži suradnici također opasni - Grom (C. Wong), Kiša (P. Kwong) i Munja (J. Pax)...
U vrijeme kad je snimio ovu zabavnu komediju glasoviti John Carpenter (Elvis, Princ tame, Memoari nevidljivog čovjeka, Bijeg iz Los Angelesa, Vampiri) bio je na vrhuncu kreativnosti i popularnosti. Tijekom prethodnog desetljeća i pol Carpenter je hitovima "Tamna zvijezda", "Napad na policijsku postaju br. 13", "Noć vještica", "Magla", "Bijeg iz New Yorka", "Stvor", "Christina - auto-ubojica" i "Čovjek sa zvijezda", od kojih su mnogi bili istinska remek-djela i prijelomna žanrovska ostvarenja, postao miljenik publike i stekao nepodijeljenu naklonost kritike.
U današnjoj komediji u glavnoj ulozi je K. Russell (Tango i Cash, Vatrene kacige, Policajac bez kontrole, Tombstone, Izvršna odluka, Posejdonova avantura, Otporan na smrt), čija je partnerica u vrijeme realizacije filma anonimna, a danas slavna K. Cattrall (Policijska akademija, Povratak mušketira, Vatromet taština, 15 minuta), jedna od junakinja hit-serijala Seks i grad (za ulogu je osvojila Zlatni globus i višestruko je nominirana za Emmy). U sporednim rolama nastupaju D. Dun (Godina zmaja, Posljednji kineski car, Nešto sasvim osobno) i J. Hong (Ima li pilota u avionu, Blade Runner, Nestali u akciji, Zlatno dijete), efektnu fotografiju potpisuje Dean Cundey (Lov na zeleni dijamant, trilogija Povratak u budućnost, Kuka, Jurski park, Obitelj Kremenko, Appollo 13, Što žene žele), a glazbu Alan Howarth (Bijeg iz New Yorka, Noć vještica 2, Princ tame), obojica česti Carpenterovi suradnici.

Komentari (2)

Foto