Pljačkaši vlaka (1973)

THE TRAIN ROBBERS (Originalni naziv)

vestern

Lijepa udovica angažira revolveraše da pronađu skriveno zlato koje je opljačkao njen muž

Režija: Burt Kennedy
Scenarij: Burt Kennedy
Uloge: John Wayne, Ann-Margret, Rod Taylor, Ben Johnson, Christopher George, ...

Filmografija

Staromodan no odličan vestern scenarista i redatelja Burta Kennedyja “Pljačkaši vlaka” može se pohvaliti sjajnim prizorima snimanim u eksterijeru, a vrijedi istaknuti da se u njemu još uvijek drži i tada evidentno ostarjeli J. Wayne (Rio Bravo, Tragači, Poštanska kočija), najveća od svih legendi vesterna.

Opširnije

Lijepa udovica, gospođa Lowe (Ann-Margret) želi pronaći zlato koje je opljačkao njezin pokojni suprug i predati ga vlastima, kako bi sprala ljagu s njegova imena i olakšala odrastanje sinu. Angažira revolveraša Lanea (J. Wayne), koji za pomoćnike uzme svoje stare znance Jesseja (B. Johnson) i Gradyja (R. Taylor), a ekipu upotpune i dvojica mlađih revolveraša. Oteto zlato vrijedi 500.000 dolara, a vlasti nude 50.000 nagrade onome tko ga preda njima. U potrazi za zlatom je i sedam preživjelih članova pokojnikove bande, te Pinkertonov agent (R. Montalban)…

Ranih 1970-ih godina, u doba tzv. 'Novog Hollywooda', ambiciozni redatelji "obračunavali" su se sa žanrovskim konvencijama klasičnog vesterna i snimali antivesterne, poput Altmanova filma “McCabe i gospođa Miller” ili Pennova “Malog velikog čovjeka”. Istodobno, snimani su i klasični vesterni koji su se nastavljali na dobro poznate obrasce. Jedan od takvih je “Pljačkaši vlaka”, staromodan no odličan vestern scenarista i redatelja Burta Kennedyja (Podrži svog lokalnog revolveraša, Kanadski konjanici). Kennedy (1922.-2001.) je poetikom vesterna ovladao još 1950-ih, pišući scenarije za briljantne niskobudžetne filmove redatelja Budda Boettichera (Čovjek iz Arizone, Stanica Komanča i Jahač osvetnik), da bi 60-ih i 70-ih u svojim filmovima dostojno slijedio tradiciju mnogima najomiljenijeg filmskog žanra.

Video

Foto

Komentari (0)
© 2008-2020 Moj Tv Portal d.o.o.
Impresum | Uvjeti korištenja | Kontakt

desktop verzija >