Veliki put (1930)

THE BIG TRAIL (Originalni naziv)

romantika avantura vestern

Mladi traper pristane pratiti karavanu za Zapad kako bi pronašao ubojice svog prijatelja

 
Režija: Raoul Walsh
Scenarij: Raoul Walsh, Marie Boyle, Jack Peabody, ...
Uloge: John Wayne, Tyrone Power, Charles Stevens, Marguerite Churchill, ...

Filmografija

Klasični vestern "Veliki put" najpoznatiji je zbog činjenice da je prvu glavnu ulogu u njemu odigrao tada vrlo mladi, 23-godišnji John Wayne, kasnije vjerojatno najveća glumačka zvijezda u povijesti američke kinematografije (Tragači, Alamo, Rio Bravo, Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea...).

Amerika, sredinom 19. stoljeća. Gomila ljudi okupila se u Missouriju, kako bi se priključila karavani koja će krenuti u osvajanje Divljeg zapada. Među ljudima željnim boljeg života zatekne se i mladi traper Breck Coleman (J. Wayne), koji traga za ubojicama svojeg prijatelja, bijelcima koji su se nastojali prikazati kao Indijanci, ubivši nesretnika da bi mu oteli kože. Kolonisti ponude Colemanu da prati njihov konvoj za Zapad no on odbija, sve dok među putnicima ne uoči dvojicu sumnjivaca - Red Flacka (T. Power) i Lopeza (C. Stevens). Želeći im biti što bliže, Coleman prihvati ponudu i s karavanom krene na veliko putovanje...

Redatelj "Velikog puta", holivudski klasik Raoul Walsh, dao je Wayneu ulogu na preporuku legendarnog Johna Forda. Wayneov put do zvijezda ipak nije bio jednostavan - iako je markantni glumac u Walshovom filmu bio dobar, sljedeće je desetljeće morao protratiti u anonimnim B produkcijama, prije no što će ga Ford lansirati u zvijezde "Poštanskom kočijom". Osim zbog Wayneove uloge, "Veliki put" valja preporučiti zbog atraktivne produkcije, sigurne Walshove režije i za ono doba iznimno atraktivnih prizora poput onoga u kojem konvoj prelazi rijeku.


Komentari (0)

Foto