Plamen nad Jadranom (1968)

FLAMMES SUR L'ADRIATIQUE (Originalni naziv)

drama ratni

Članovi posade čine sve kako bi uklonili i zaštitili ratni razarač od njemačke vojske

 
Režija: Alexandre Astruc, Stjepan Čikeš
Scenarij: Meša Selimović
Uloge: Gérard Barray, Claudine Auger, Antonio Passalia, Raoul Saint-Yves, ...

Filmografija

"Plamen nad Jadranom" solidan je film nastao u francusko-jugoslavenskoj koprodukciji. Režiju potpisuju jugoslavenski redatelj Stjepan Čikeš, poznat uglavnom po dokumentarnim filmovima s temom iz NOB-a, te poznati francuski filmski i TV redatelj Alexandre Astruc (Une Vie, L'Education sentimentale).

Tijekom Drugog svjetskog rata, na Jadranskoj obali kod luke Ploče, dva jugoslavenska domoljuba pokušavaju ukloniti ratni razarač, smatrajući da je to bolja solucija nego da ga se domogne njemačka vojska. Oni također razmišljaju o tome da njime otplove u Englesku i tamo sudjeluju u bitkama protiv neprijatelja. Kapetan mora slijediti naredbe svojih pretpostavljenih, no ne sluti da je jedan od članova posade njemački špijun koji kuje urotu da preuzme plovilo. Dvojica prijatelja, članova posade, zaklinju se da će sve dati od sebe da zaštite brod...

Film odlikuju napete scene vezane uz pokušaj neprijateljske vojske da uništi razarač, izvrsne zračne snimke mora i ratnoga broda, te odlični francuski i jugoslavenski glumci G. Barray, R. Saint-Yves, te R. Bašić, B. Špoljar i ostali. Scenarij filma potpisuje slavni bosanski pisac Meša Selimović.


Komentari (0)

Foto