Posljednji poklik (1958)

THE LAST HURRAH (Originalni naziv)

drama

Ostarjeli gradonačelnik starog kova odrađuje svoj četvrti mandat i priprema se za izbore

 
Režija: John Ford
Scenarij: Frank S. Nugent, Edwin O'Connor
Uloge: Spencer Tracy, Jeffrey Hunter, Dianne Foster, Pat O'Brien, Basil Rathbone

Filmografija

Genijalni američki redatelj John Ford (Moja draga Klementina, Poštanska kočija, Kako je bila zelena moja dolina, Plodovi gnjeva, Tragači), jedan od najvećih umjetnika u povijesti filma, snimao je sve sjetnije i tjeskobnije filmove kako mu se karijere primicala kraju. Jedan takav je i ova drama koja ne spada među najpoznatija Fordova ostvarenja, ali je remek-djelo klasičnog narativnog filma i jedno od najimpresivnijih filmskih ostvarenja na temu politike i izbora.

Jedan grad u Americi. Ostarjeli gradonačelnik Frank Skeffington (S. Tracy) odrađuje svoj četvrti mandat i priprema se za izbore. Irskog podrijetla, Skeffington je čovjek i političar staroga kova, istodobno i sentimentalan i vrlo pragmatičan. Njegovi protukandidati nisu mu dorasli, no jednoga od njih, mladoga ratnog heroja Kevina McCluskeya, podržavaju dugogodišnji Skeffingtonovi neprijatelji, moćni bankar Norman Cass (B. Rathbone) i novinski izdavač Amos Force (J. Carradine). U Forceovoj redakciji zaposlen je Skeffingtonov nećak Adam Caulfield (J. Hunter), kojeg gradonačelnik poziva da mu se kao promatrač pridruži u kampanji...

Lik kojeg tumači izuzetni S. Tracy jedan je od najslojevitijih u Fordovoj ionako impresivnoj galeriji likova, a nenadmašnom Tracyju sekundiraju brojni drugi glumački velikani poput J. Carradinea ili B. Rathbonea, te naravno brojni drugi 'stalni' Fordovi suradnici poput J. Huntera, nezaboravnog protagonista remek-djela "Tragači".


Komentari (3)

Foto