Kanadski konjanici (1961)

THE CANADIANS (Originalni naziv)

vestern

Inspektor kanadske planinske policije pokušava očuvati mir između Sijuksa i rančera

 
Režija: Burt Kennedy
Scenarij: Burt Kennedy
Uloge: Robert Ryan, John Dehner, Torin Thatcher, Burt Metcalfe, John Sutton

Filmografija

Holivudski filmaš Burt Kennedy (1922-2001) proslavio se 1950-ih godina kao scenarist antologijskih niskobudžetnih vestern klasika Budda Boettichera (Od sada sedmorica, Čovjek iz Arizone, Stanica Komanča i Jahač osvetnik). Vestern "Canadians" njegov je redateljski prvijenac. Riječ je o vrlo dobrom filmu, ne na razini Boetticherovih remek-djela no još uvijek dovoljno zanimljivom i kvalitetnom da ga vrijedi preporučiti svim poklonicima vesterna i klasičnog Hollywooda.

Američko-kanadska granica, krajem 19. stoljeća. Nakon bitke kod Little Bighorna, u kojoj su pobijedili vojsku generala Custera, indijansko pleme Sijuksi, progonjeni od strane američke konjice, odlaze u Kanadu. Inspektor William Gannon (R. Ryan) iz kanadske planinske policije, brine se da Indijanci budu u novoj sredini mirni i ne izazivaju nevolje. Od nevolja je ipak nemoguće pobjeći: nekolicina američkih rančera predvođenih Frankom Booneom (J. Dehner) dolazi u Kanadu kako bi od Sijuksa vratili navodno ukradene konje. Nakon što Booneovi ljudi masakriraju Indijance, Gannonu je teško sačuvati mir...
Nakon prvijenca Kennedy je nastavio plijeniti pažnju publike brojnim drugim žanrovskim ostvarenjima među kojima posebno mjesto pripada vestern komedijama (Podrži svog lokalnog revolveraša i Podrži svog lokalnog šerifa).

Komentari (0)

Foto