Postanak (2009)

CREATION (Originalni naziv)

drama biografski

Priča o Charlesu Darwinu i tome kako je došlo do stvaranja njegova najpoznatijeg djela

 
Režija: Jon Amiel
Scenarij: John Collee
Uloge: Paul Bettany, Jennifer Connelly, Jeremy Northam, Toby Jones, Ben Carter, ...

Filmografija

Svjetski poznat znanstvenik i odan obiteljski čovjek koji se bori prihvatiti smrt svoje kćeri, Charles Darwin (Paul Bettany) rastrgan je između ljubavi prema svojoj duboko religioznoj supruzi i vlastite sve jače vjere u svijet u kojemu nema mjesta za Boga. Uhvaćen je u bitku između vjere i razuma, ljubavi i istine.

Britanski prirodoslovac i obrazovanjem teolog Charles Darwin (P. Bettany) mnogo je godina proveo promišljajući i razvijajući svoju teoriju o vrstama i njihovu porijeklu, te sad sa suprugom Emmom (J. Connely) čeka konačno objavljivanje svoje kapitalne knjige "Porijeklo vrsta". Uživanje u uspjehu i čestitkama Charlesu i Emmi poremetit će smrt njihove 10-godišnje kćeri Annie (M. West). Pod utjecajem obiteljske tragedije ali i posljedica do kojih će dovesti objavljivanje knjige, odnos Charlesa i Emme će se početi mijenjati. S jedne strane, ideja o "ubijanju Boga" Charlesu se nimalo ne sviđa jer dobro zna koliko je religija važna za izgradnju civiliziranog i moralnog društva, te se boji da bi se ljudi pod utjecajem njegove knjige mogli početi odricati Boga. S druge strane, Emma je velika vjernica ali i izuzetno obrazovana žena koja zna da se znanost često kosi s njezinim uvjerenjima. Charles će se tako naći rastrgan tugom za preminulom kćeri, zategnutim odnosima s Emmom te žestokim napadima nekih kolega, ali i konzervativnog svećenika Innesa (J. Northam)...

Intrigantna i vrlo zanimljiva biografska psihološka drama redatelja Jona Amiela (Imitator, Klopka, Jezgra), za rad na kultnoj seriji "Raspjevani detektiv" 1987. nominiranog za nagradu BAFTA, slobodna je adaptacija hvaljenog romana "Annie´s Box" Randala Keynesa, prapraunuka slavnog Charlesa Darwina. Prekapajući po dokumentima i stvarima svoje majke, Keynes je naišao i na kutiju od crvene marokanske kože koja je davno pripadala Darwinovoj najstarijoj kćeri Annie, koja je kao 10-godišnjakinja najvjerojatnije od tuberkuloze preminula 1851. godine. Sadržaj te kutije Keynesa je toliko privukao da je počeo istraživati život svog glasovitog pretka, a rezultate tog istraživanja objedinio je u knjizi objavljenoj 2001.

U fokusu knjige su kompleksni psihološki portreti racionalnog i znanosti okrenutog Charlesa te duboko religiozne Emme, a redatelj Jon Amiel je uz suradnju nagrađivanog scenarista Johna Colleeja (Gospodar i ratnik: Druga strana svijeta, Ples malog pingvina) djelo vrlo vješto prenio na film. Riječ je o slojevitom, naglašeno atmosferičnom i sugestivno režiranom djelu s psihološki iznijansiranim protagonistima. Njih sjajno tumače P. Bettany (Wimbledon, Tajni život pčela) i oskarovka J. Connelly (Genijalni um, Hulk), koji su supružnici i u stvarnom životu.


Komentari (1)

Foto