E-mail za predsjednika (2000)

MAIL TO THE CHIEF (Originalni naziv)

komedija obiteljski

Priča o običnom srednjoškolcu koji putem chat-rooma dijeli savjete trenutnom predsjedniku

 
Režija: Eric Champnella
Scenarij: Eric Champnella
Uloge: Bill Switzer, Randy Quaid, Holland Taylor, Ashley Gorrell, Martin Doyle, ...

Filmografija

Bistri Kenny Witkowski (B. Switzer) domišljati je 13-godišnjak iz Baltimorea, kojeg politička prepucavanja u izbornoj kampanji trenutnog predsjednika, republikanca A. Thorntona Osgooda II. (R. Quaid), kao i njegovog ambicioznog protukandidata, demokratskog senatora Harrisa (D. Nichols) baš i ne zanimaju, često surfa internetom i pod pseudonimom "Veliki Jack W." posjećuje chat-roomove.Nakon što dozna za postojanje chat-roomova u kojima anonimno može izmjenjivati mišljenja s biračima, predsjednik Osgood jedne večeri zapodjene zanimljiv razgovor s Velikim Jackom W...

Bistri Kenny Witkowski (B. Switzer) domišljati je 13-godišnjak iz Baltimorea, kojeg politička prepucavanja u aktualnoj američkoj predsjedničkoj izbornoj kampanji baš i ne zanimaju. Isprazni govori i šuplje frazetine trenutnog predsjednika, republikanca A. Thorntona Osgooda II. (R. Quaid), kao i njegovog ambicioznog protukandidata, demokratskog senatora Harrisa (D. Nichols), ne zanimaju ni Kennyjevog oca, umornog skladištara Jacka (C. Eldridge), ni brižnu majku Maggie (K. Laskey), a ponajmanje dječakovu sestricu Lindsey (J. Pisana).

Nesretno zaljubljen u dražesnu Heather Boyd (A. Gorrell), kolegicu iz razreda, Kenny najviše vremena provodi u društvu najboljeg prijatelja Brooksa (M. Doyle), s kojim često surfa internetom i pod pseudonimom "Veliki Jack W." posjećuje chat-roomove.

S problemima u radu na računalu susreće se i predsjednik Osgood, političar koji ubrzano gubi potporu glasača i kojeg šefica njegova kabineta, energična Katherine Horner (H. Taylor), želi podučiti korištenju suvremenih tehnologija. Nakon što dozna za postojanje chat-roomova u kojima anonimno može izmjenjivati mišljenja s biračima, predsjednik Osgood jedne večeri zapodjene zanimljiv razgovor s Velikim Jackom W. Kad mu sugovornik kaže da bi se građanima morao obraćati jednostavnijim riječima, svima razumljivijim izrazima i primjerima iz svakodnevnog života, Osgood odluči poslušati savjet i u kampanji se približiti običnim ljudima.

Nakon što njegov neočekivano ležeran i simpatičan nastup smjesta privuče pozornost javnosti i medija, Osgood nastavi u istom tonu, shvaćajući da bi tako mogao pobijediti senatora Harrisa. No za novog predsjednikova savjetnika, zagonetnog Velikog Jacka W., ubrzo se zainteresiraju špijunske službe velikih svjetskih sila, što će Kennyja uvaliti u prilične nevolje....

Ležerna, zabavna, nepretenciozna i nenametljivo angažirana obiteljska TV komedija Mail to the Chief redateljski je i scenaristički prvijenac glumca (McHale´s Navy) Erica Champnelle, za hvaljeni kratki film The Old Man and the Studio 2004. godine nagrađenog na filmskom festivalu u Phoenixu. Riječ je o šarmantnom, raspoloženo glumljenom i lako gledljivom ostvarenju, tematski bliskom Disneyevoj hit-trilogiji First Kid, priči o emotivnom odnosu sina američkog predsjednika i njegova tjelesnog čuvara.

Za razliku od spomenutih djela, u ovom se filmu predsjednik najmoćnije sile svijeta spletom okolnosti zbližava s pomalo nesigurnim no bistrim, domišljatim i emotivnim tinejdžerom, a njihovo će neobično prijateljstvo oplemeniti i zauvijek promijeniti dotad donekle krutog, nespretnog i u odnosima s javnošću pretjerano rezerviranog stanara Bijele kuće. Izborom republikanca za američkog predsjednika, autori filma snimljenog 2000., u vrijeme dok s vlasti odlazi demokrat Bill Clinton, nimalo agresivno no prilično eksplicitno i jasno zauzimaju politički stav i zagovaraju konzervativne obiteljske i društvene vrijednosti. U glavnoj ulozi nastupa daroviti mladi Bill Switzer (When Danger Follows You Home, Mr. Rice´s Secret, Cheats, serije The Adventures of Shirley Holmes, X-Men: Evolution, Sabrina´s Secret Life), a njegovi su partneri poznati Randy Quaid (Posljednja kino predstava, Što te tata pušta samu?, Mjesec od papira, Dvoboj na Missouriju, Ponoćni express, Jahači na duge staze, Dani groma, Brza promjena, Texasville, Posljednji ples, Dan nezavisnosti, Planina Brokeback, Goyini duhovi), čest suradnik redatelja Petera Bogdanovicha, za sporednu rolu u izvrsnoj humornoj drami Posljednji zadatak Hala Ashbyja 1974. godine nominiran za Oscara i prestižnu nagradu BAFTA, te cijenjena glumica Holland Taylor (Lov na zeleni dijamant, Dragulj s Nila, Žena za koju se umire, Jednog lijepog dana, George iz džungle, Trumanov show, Prava plavuša, Spy Kids 2 i 3, serija Ally McBeal), za zapažene uloge u hit-serijalima Pravda za sve i Dva i pol muškarca višestruko nominirana za nagradu Emmy. U sporednoj se ulozi pojavljuje danas poznata Elisha Cuthbert (Zapravo ljubav, Djevojka iz susjedstva, Kuća voštanih figura, serija 24), a filmsku glazbu potpisuje Peter Bernstein (Susan´s Plan, serije Freddyjeve noćne more, Chicago Hope), sin glasovitog Oscarom nagrađenog skladatelja Elmera Bernsteina (Čovjek sa zlatnom rukom, Deset zapovjedi, Sedmorica veličanstvenih, Ptičar iz Alcatraza, Ubiti pticu rugalicu, Sinovi Katie Elder, Veliki bijeg, Kolo sreće, Istjerivači duhova).


Komentari (0)

Foto