Princ Valiant (1997)

PRINCE VALIANT (Originalni naziv)

avantura fantastika

Ekranizirana adaptacija glasovitog istoimenog stripa velikog umjetnika stripa Hala Fostera

 
Režija: Anthony Hickox
Scenarij: Michael Frost Beckner, Harold Foster
Uloge: Stephen Moyer, Katherine Heigl, Edward Fox, Udo Kier, Joanna Lumley, ...

Filmografija

Trend koji je počeo osamdesetih a i danas je popularan - posljednjih godina popularnost mu ponovno raste - jest žanr takozvanih filmova magije i mača, sword & sorcery. Popularnosti takvih filmova pridonijele su slavne TV serije i junaci poput Conana, a u posljednjem desetljeću i sve maštovitije videoigrice. No ne treba zaboraviti da je izvor te vrste pustolovnih filmova - strip.

U Camelotu, dvorcu kralja Artura, vitez Gawain ranjen je u dvoboju, te se njegov mladi štitonoša Valiant (S. Moyer), da bi mu sačuvao čast, bori pod Gawainovim oklopom i pobijedi pod njegovim imenom. Kralj Artur spozna prijevaru, no svjedno angažira srčanoga Valianta da prati princezu Ilenu (K. Heigl) na putu k ocu. Put je dug i dvoje mladih zbližavaju se i zaljube. Na putu ih napadaju barbari. Jedan od njih, Boltar (R. Perlman), nakon okršaja otkriva Valiantu njegovo pravo podrijetlo: Valiant je zapravo kraljev sin koji se mora vratiti na vikinško prijestolje. Na prijestolju sada sjedi Sligon (U. Kier), čijom slabašnom voljom upravlja zla čarobnica Morgana Le Fey (J. Lumley), koja pomoću čarobnog mača Gospe od Jezera - Ekskalibura, i sama želi doći na vlast ...
Princ Valiant glasoviti je strip velikog umjetnika stripa Hala Fostera, stvoren 1937. i njime inaugurirao vrstu stripa različitu od svih do tada poznatih. Prvi put je ekraniziran 1954. u filmu istog naslova. Treba istaknuti nastup kultnih glumaca poput Uda Kiera i Rona Perlmana.

Komentari (0)

Foto