Crveni (1981)

REDS (Originalni naziv)

drama biografski politički

Istinita priča o životu Johna Reeda, američkog novinara i komunista

 
Režija: Warren Beatty
Scenarij: Warren Beatty, Trevor Griffiths
Uloge: Warren Beatty, Diane Keaton, Edward Herrmann, Jerzy Kosinski, ...

Filmografija

Crveni su najhvaljeniji film američkog glumca i redatelja Warrena Beattyja i dobitnik mnogih nagrada, od kojih se izdvajaju Oscari za najbolju režiju, fotografiju (Vittorio Storaro), te glumicu u sporednoj ulozi (Maureen Stapleton). Beattyjev film posebno je vrijedan zbog pripadnosti nevelikom korpusu američkog filma, posve lišenom tržišnih zakonitosti, a posvećenom autorskoj viziji zbog koje se često premašuju budžeti i rokovi snimanja, no iza koje ostaje vjerna slika jednog razdoblja u povijesti.

John Reed (W. Beatty), novinar socijalističkog magazina "Mase", upozna umjetnicu i aktivisticu Louise Bryant (D. Keaton). Očarana Reedom, Louise ostavlja supruga te se doseli k Reedu. Razočaran deklaracijom predsjednika Wilsona o ratu s Njemačkom, Reed postaje komunist i osnivač partije u SAD-u. Kada u Rusiji izbije revolucija, Reed je prvi na listi putnika, no njegov se odnos s Louise u međuvremenu pogoršao. Po povratku iz Rusije Reed pokušava obnoviti odnos sa suprugom, no burni ga događaji s druge strane Atlantika ponovno zovu natrag...

Crveni pričaju istinitu priču o životu Johna Reeda, američkog komunista koji je bio svjedokom svih najvažnijih događaja tijekom Prvog svjetskog rata, uglavnom zajedno sa suprugom s kojom je bio u burnoj i nikada dosadnoj vezi. Događaji su prikazani bez nepotrebne sentimentalnosti, s naglaskom na povijesnu točnost, a tijekom filma mnoge poznate osobe iznose svoje viđenje toga burnog razdoblja.


Komentari (1)

Foto