Franjo Asiški (1961)

FRANCIS OF ASSISI (Originalni naziv)

drama povijesni biografski

Biogtafski povijesni spektakl o životu Franje Asiškog, utemeljitelja franjevačkog reda

 
Režija: Michael Curtiz
Scenarij: Eugene Vale, James Forsyth, Jack W. Thomas, ...
Uloge: Bradford Dillman, Dolores Hart, Stuart Whitman, Cecil Kellaway, Eduard Franz

Filmografija

"Franjo Asiški" predzadnji je film legendarnog holivudskog klasika Michaela Curtiza, potpisnika nezaboravnih filmova poput "Casablance" ili još uvijek najbolje verzije "Robina Hooda". Snimljen 1961. godine, film "Franjo Asiški" izdanak je na prijelazu iz 1950-ih u 1960-e godine iznimno popularnog žanra povijesnog spektakla. Riječ je o vrlo dobrom filmu koji se može pohvaliti uredno izloženom pričom i zanatski besprijekornom režijom, te ga valja preporučiti svim gledateljima, ne samo onima zainteresiranim za život utemeljitelja franjevačkog reda.

Italija, na prijelazu iz 12. u 13. stoljeće. Mladi Francesco Bernardone sin je imućnog trgovca odjećom iz Asiza. Sve nezadovoljniji praznim životom, na poziv Pape Innocenta III. prijavi se u vojsku koja kreće ratovati na Siciliju. Usred bitke Franjo čuje Božji glas koji mu zapovjedi da se vrati kući. Ondje je proglašen izdajnikom i bačen u zatvor. Nakon što iziđe na slobodu, Franjo ponovno čuje glas s nebesa koji mu naredi da obnovi srušenu crkvu...
Naslovnu ulogu odigrao je markantni Bradford Dillman (Piranha), koji uslijed raznoraznih razloga nikada nije napravio karijeru proporcionalnu njegovim mogućnostima.

Komentari (3)

Foto