Prije mraka (1997)

AFTERGLOW (Originalni naziv)

komedija romantika

Dramatična priča koja preispituje odnose u brakovima kada se supružnici razilaze i otuđuju

 
Režija: Alan Rudolph
Scenarij: Alan Rudolph
Uloge: Julie Christie, Nick Nolte, Lara Flynn Boyle, Jonny Lee Miller

Filmografija

Film je režirao štićenik Roberta Altmana, Alan Rudolph, najpoznatiji po filmu "Choose me", dok se u glavnim ulogama pojavljuju veličine poput Julie Christie, koja je za ulogu u ovom filmu nominirana 1998. za nagradu američke filmske Akademije. Osim nominacije za Oscara, film je osvojio još osam internacionalnih i američkih filmskih nagrada, što samo svjedoči o kakvom se iznimnom ostvarenju radi.

Njihovi životi i brakovi su u rasulu, sve je samo privid i laž. Kada kućni majstor s bračnim nevoljama upozna domaćicu čiji je brak u sličnim problemima, sva nezadovoljstva i frustracije izaći će na svjetlo dana.

Brak Luckyja (Nick Nolte) i Phyllis Mann (Julie Christie) veliki je promašaj. Iako žive zajedno i prividno sve izgleda kao da je u najboljem redu, istina je sasvim drugačija. Ljubavni život odavno nije onakav kakav bi trebao biti, a Luckyju seksualne užitke pružaju usamljene domaćice u čije domove ulazi kao kućni majstor. Pyllis, bivša zvijezda drugorazrednih filmova zna za njegove avanture i pušta ga činiti kako mu drago, dok ona svoje dane provodi zureći u televiziju, gledajući stare filmove.

Lucky dobije posao preuređenja apartmana u kojem žive Jeffrey (Jonny Lee Miller) i Marianne Byron (Lara Flynn Boyle), čiji je brak također u velikim problemima. Marianne je domaćica koja se dosađuje i želi pravu obitelj i djecu, dok Jeffreya zanima samo posao i kako se još više uzdići na korporacijskoj ljestvici uspjeha. Kada Lucky uđe u njihove živote sve će se promijeniti. Lucky se spetlja s Marianne, a Jeffrey, čudnim spletom okolnosti, uleti u vezu s Phyllis.

Iako je ovo idealni zaplet za komediju, "Prije mraka" je drama koja ispituje odnose u vezama, kada se supružnici razilaze, otuđuju, ali i dalje funkcioniraju u bračnom savezu, koji tada predstavlja samo privid i krinku sretnog života, a zapravo je isprazna ljuštura bračne zajednice i brod koji neminovno tone.

Osim Julie Christie, u glavnim ulogama su legendarni Nick Nolte te velike zvijezde mlađe generacije Lara Flynn Boyle ("Twin Peaks"...) i Johnny Lee Miller ("Trainspotting", "Hakeri"...).« povratak


Komentari (0)

Foto