Samci (1992)

SINGLES (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Šestero mladih od 25 do 30 godina tragaju za identitetom, ljubavi i uspjehom

 
Režija: Cameron Crowe
Scenarij: Cameron Crowe
Uloge: Bridget Fonda, Campbell Scott, Kyra Sedgwick, Sheila Kelley, ...

Filmografija

"Singles" je Cameronov drugi film koji je potvrdio je njegov dar za portretiranje različitih karaktera (u filmu ih ima više od 40), oslikavanje ambijenta (ponovno Seattle), kao i upuštanje u neobične narativne kombinacije (film je podijeljen na poglavlja) i postupke (likovi povremeno govore izravno u kameru).

Glavni junaci filma, koji se izdvajaju od ostalih i imaju svoje "priče", šestero su mladih, od 25 do 30 godina, koji su uglavnom vezani za glazbenu scenu Seattlea. U pokušaju da žive samostalno, suočeni s nesigurnim karijerama, podmirivanjem životnih troškova, s povećanom društvenom sviješću te univerzalnom čežnjom da budu voljeni, ta skupina prijatelja i znanaca dijeli snove, sklonost prema glazbi, kao i zajedničko dvorište zgrade u kojoj stanuju. Steve Dunne (C. Scott) bavi se urbanističkim planiranjem. Bio je odlučio posve odreći se ljubavi, sve dok nije upoznao Lindu. Linda Powell (K. Sedgwick) radi u agenciji za zaštitu okoliša. Za nju su dvije najvažnije stvari u životu - ljubav i uzajamno povjerenje. Ona mnogo očekuje od Stevea, pogotovo kad shvati da je trudna. Janet Livemore (B. Fonda) Steveova je prijateljica i savjetnica za "stvari srca", dobra i odana osoba. Zaljubljena je u Cliffa, pjevača grunge-metal sastava "Citizen Dick". Cliff Poncier (M. Dillon) nikada nije ljubav držao tako ozbiljnom stvari poput glazbe i više vremena posvećuje grunge nastupima nego svojoj (polu)djevojci Janet. Debbie Hunt (S. Kelley) stalno je u potrazi za ljubavlju. Naivno vjeruje da je dovoljno izmijeniti svoj izgled ili snimiti videospot da bi se sve promijenilo nabolje. David Bailey (J. True) ima sasvim originalan pristup intimnom životu - na ljubav gleda kao na egzistencijalnu partiju šaha među spolovima. Tih je šest junaka okruženo galerijom sporednih likova te urbanim okolišem i pripadajućom glazbenom scenom. Premda Crowe ističe kako je tema filma njihovo traganje za identitetom, sam film ispunjen je s toliko životnih detalja i vinjeta, te prožet humorom, da ni u jednome trenutku gledatelj ne doživljava ono što gleda kao gnjavažu i dubokoumno psihološko poniranje u junake. Crowe je iznimno vješt zabavljač i obrazovan redatelj, te zna da će ozbiljne stvari najbolje plasirati ako ih da na lepršav i naoko jednostavan način. Scenarist i redatelj Cameron Crowe bio je zapaženi suradnik glasovitoga mjesečnika "Rolling Stone", a pročuo se kao filmaš svojim prvim filmom "Say Anything" (1989), suptilnom i romantičnom tinejdžerskom pričom, s galerijom zanimljivih karaktera, od maloljetnih junaka do njihovih roditelja, smještenom u iznimno živopisno oslikan ambijent Seattlea. Cameronov drugi film,
"Singles" je film koji se izdvaja od matice američkog mainstream i nezavisnog filma, ne može se usporediti ni s čim drugim i njegov je uspjeh isključiva zasluga scenarista i redatelja Camerona Crowea, koji, bilo da radi za veliki studio poput Warner Brosa ili u nezavisnoj produkciji, nimalo ne odustaje od osobnih stilskih i tematskih sklonosti.

Komentari (1)

Foto