Uski prolaz (1952)

THE NARROW MARGIN (Originalni naziv)

kriminalistički

Detektiv mora zaštititi ženu zloglasnog gangstera koju sam baš ne simpatizira

 
Režija: Richard Fleischer
Scenarij: Earl Felton, Martin Goldsmith, Jack Leonard
Uloge: Charles McGraw (Walter Brown), Marie Windsor (Frankie Neal), ...

Filmografija

Uski prolaz solidan je kriminalistički film dojmljive, tmurne, klaustrofobične atmosfere, na tragu stila američkog film noira. Napeta je to priča o zamršenom odnosu detektiva unajmljena da štiti gangsterovu ženu, a koju sam ne simpatizira i čudnog razvoja događaja koji nitko nije očekivao.

Detektiv Walter Brown (C. McGraw) dobiva zadatak da zaštititi ženu zloglasnog gangstera protiv kojega se upravo vodi sudski proces. Gangsterova žena Frankie Neal (M. Windsor) svojevoljno je odlučila svjedočiti protiv njega i upravo je na putu vlakom iz Chicaga u Los Angeles ne bi li na sudu dala izjavu. Nevoljko pristavši zaštititi je, detektiv Brown ulazi u istragu, a na stanici svom kolegi izrazi svu svoju antipatiju prema njoj. Kada žena dođe, kolega je ubijen. Iako detektiv i žena uspijevaju pobjeći ukrcavši se na vlak, njihova će vožnja biti sve neugodnija i neugodnija: žena će biti drska, očito je da su im gangsteri za petama, a čini se da je u igri i neka podvala koja bi mogla još više zakomplicirati slučaj…

Film "Uski prolaz" režirao je Richard Fleischer, vrlo plodan i zanimljiv redatelj, najpoznatiji kao redatelj filmova Vikinzi i Fantastično putovanje. Izvrsno snimljen, čvrstoga ritma i solidne glume, film je vrlo uspjelo djelo. Zanimljivo je da je scenarij nastao na predlošku neobjavljene priče Martina Goldsmitha i Jacka Leonarda, a koji su upravo za nju bili nominirani za nagradu Oscar.


Komentari (0)

Foto