Trinaest dana (2000)

Thirteen Days (Originalni naziv)

triler drama povijesni

Film o najnapetijem trenutku hladnog rata - kubanskoj raketnoj krizi iz 1962. godine

 
Režija: Roger Donaldson
Scenarij: David Self, Ernest R. May
Uloge: Kevin Costner, Bruce Greenwood, Steven Culp, Dylan Baker, Michael Fairman...

Filmografija

Povijesni politički triler "13 dana" bavi se događajima između 13. i 28. listopada 1962. godine, poznatim pod imenom kubanska kriza. Prema tajnim snimcima američkih izviđačkih zrakoplova utvrđeno je kako su Sovjeti na Kubi instalirali ofenzivno nuklearno oružje, što je uvjetovalo brzu reakciju mladog američkog predsjednika Johna F. Kennedyja i njegovih suradnika kako bi izbjegli mogući rat.

Američki špijunski zrakoplovi snimili su 13. listopada 1962. šokantne fotografije nad Kubom. Na njima se jasno vidjelo da su Sovjeti razmjestili svoje interkontinentalne nuklearne rakete uz samu američku obalu. Projektili mogu stići do SAD-a za samo nekoliko minuta i ubiti 80 milijuna ljudi. Predsjednik John Kennedy (B. Greenwood) i njegovi savjetnici - njegov brat i tadašnji ministar pravosuđa Robert Kennedy (S. Culp) te posebni savjetnik u Bijeloj kući, Kenneth O'Donnell (K. Costner), na kojega se Predsjednik najviše oslanja, pokušavaju izvršiti pritisak na Moskvu da povuče svoje rakete kako bi se izbjegao nuklearni rat. I dok Kennedy i njegov tim traže miran način rješavanja krize, vojni predstavnici problem žele riješiti invazijom na Kubu. Do 28. listopada slijedi 13 napetih dana, u povijesti poznatih kao razdoblje na rubu nuklearnog rata. Predsjednik mora prijeći preko političkog minskog polja i izbjeći treći svjetski rat...
Istiniti događaji i povijesno razdoblje vjerno su rekonstruirani u ovoj napetoj političkoj drami, ponajprije iz perspektive unutar Bijele kuće i predsjedničkog tima koji su činila braća Kennedy i njihov savjetnik Kenneth O'Donnell. Atmosfera neizvjesnosti i napetosti pojačana je činjenicom da se najveći dio zbiva u Bijeloj kući. Kao kronika istinitog povijesnog događaja, film je blizak činjenicama onoliko koliko mu njegova umjetnička sloboda dopušta, s ponekom neminovnom fikcionalnom interpretacijom. Treba istaknuti da je film uvjerljivo prikazao histeriju koja je zavladala u strahu od neminovnog rata. Kao kuriozitet može se spomenuti da se Kevin Costner drugi put u svojoj profesionalnoj karijeri našao u području Kennedyjeve ere (prvi film u kojem je glumio, a koji se bavio atentatom na ovog omiljenog američkog predsjednika, jest "JFK" Olivera Stonea). Kennedyjevu karizmu, iako ne toliko stasom, koliko vrsnim glumačkim umijećem, oživljuje izvrsni Bruce Greenwood, koji je dobio Golden Satellite Award u kategoriji najboljeg sporednoga glumca, a za istu nagradu film je bio nominiran i u kategoriji scenarija (David Self). Novozelanđanin Roger Donaldson osim ovoga režirao je poznate filmove: "Bounty" s M. Gibsonom i A. Hopkinsom; "Cocktail" velik hit s T. Cruiseom, "Bez izlaza" prva uspješna suradnja s K. Costnerom; "Danteov vrh" s P. Brosnanom; "Pljačka" s J. Stathamom; "Lanac osvete" s N. Cageom.

Komentari (0)

Foto