Djevojka iz vlaka (2009)

La Fille Du Rer/The Girl On A Train (Originalni naziv)

drama

Nezaposlena djevojka upadne u probleme kada mora prijaviti slučaj ubojstva svog dečka

 
Režija: André Téchiné
Scenarij: André Téchiné, Odile Barski
Uloge: Catherine Deneuve, Emilie Dequenne, Michel Blanc, Mathieu Demy, ...

Filmografija

"Djevojka iz vlaka" poznatoga francuskoga redatelja Andréa Téchinéa (gledateljima najpoznatijega kao tvorca filmova Les soeurs Brontë i Rendez-vous) ozbiljna je i vrlo solidna drama koja uključuje i rasističke probleme česte u suvremenim europskim zemljama, pogotovo u Francuskoj. Film problematizira i pitanje mladih, nezaposlenih Francuza te onih koji koketiraju s nelegalnim poslovima, kao i odnos samohrane majke i kćeri.

Jeanne (E. Dequenne) traži posao, no iako prilično sposobna, za većinu ponuda nema potrebne kvalifikacije. Njezina majka, udovica Louise (C. Deneuve), pokušava joj pronaći posao u odvjetničkoj kancelariji koju vodi njezin bivši ljubavnik, Židov Samuel Bleistein (M. Blanc). Nedovoljno dobroga životopisa Jeanne odbiju pri razgovoru za posao. Istodobno, ona se zaljubi i upušta u vezu s Franckom (N. Duvauchelle), hrvačem koji je u nekakvim mutnim poslovima vjerojatno povezanima s drogom, no Jeanne ni ne sluti o čemu se zapravo radi. Jednoga dana Francku provali u stan kriminalc koji ga izbode nožem. Sada će Jeanne morati prijaviti slučaj i svjedočiti o događaju, no stvari će krenuti kompliciranim putem, što ni naivna Jeanne ni njezina majka nisu očekivale...

Vrlo ozbiljan, no zanimljiv i mjestimično napet, film je uspjelo, intrigantno ostvarenje. U glavnim ulogama nastupa legenda francuske kinematografije C. Deneuve.


Komentari (0)

Foto