Istinita vilinska priča (1997)

FAIRYTALE: A TRUE STORY (Originalni naziv)

drama obiteljski fantastika

Film snimljen prema istinitoj priči o dvije djevojčice koje su uspijele snimiti male vile

 
Režija: Charles Sturridge
Scenarij: Albert Ash, Tom McLoughlin, Ernie Contreras
Uloge: Florence Hoath, Elizabeth Earl, Paul McGann, Phoebe Nicholls, ...

Filmografija

Događaji o kojima je snimljen ovaj film istiniti su. Fotografije Elsie i Frances uzbudile su Englesku i postale senzacija krajem Prvog svjetskog rata. Film je režirao Charles Sturridge (Povratak u Brideshead, Gulliverova putovanja, Shackleton, Longitude), redatelj koji je gotovo za svaki svoj film ili TV seriju osvojio nagradu BAFTA, a bio je nominiran i za Zlatnu palmu (Aria), te imao više nominacija za nagradu Emmy. I ovaj njegov film, “FairyTale: A True Story”, dobio je nagradu BAFTA kao najbolji film za djecu 1998.

Vrijeme je Prvog svjetskog rata. Otac male Frances Griffiths (E. Earl) proglašen je nestalim, a kako joj je majka umrla, dolazi živjeti k svojoj teti Polly Wright (P. Nicholls). Njezina sestrična Elsie (F. Hoath) obuzeta je vilama, vjeruje da postoje, uređuje im kućice i mjesta gdje se mogu igrati. I Frances, kao i Elsie, vjeruje da one postoje. Wrightovi su nedavno izgubili sina Josepha i Polly bi, neutješna zbog gubitka sina, rado vjerovala u vile i anđele. Na predavanju u Teozofskom društvu dozna da sve stvari na zemlji imaju svoj kreativni životni duh: ljudi imaju anđele, šume imaju patuljke, a vile su duhovi zraka. Kad Elsie i Frances očevom kamerom uspiju snimiti mala krilata bića, vile, Polly te fotografije odnese teozofu Edwardu Gardneru (B. Nighy), a on odlazi s njima na stručnu provjeru najiskusnijem fotografu u Londonu. Otkriće će izazvati senzaciju, fotografije su autentične i uistinu prikazuju vile…

Film je režirao britanski TV redatelj Charles Sturridge (Gulliver's Travels, Brideshead Revisited) odlučivši se na efektan spoj povijesne drame i fantastične priče. Povijesna rekonstrukcija vremena je izvrsna, kostimografija i scenografija plijene detaljima, a ni stvaranje tjeskobnog ozračja ratne Britanije nije ništa manje uvjerljivo. U cameo ulozi pojavljuje se i Mel Gibson čija je tvrtka Icon Productions producirala film. "Istinita priča" dobio je 1998. nagradu BAFTA Childrens' Award za najbolji film za djecu. Nekoliko desetljeća kasnije, Elsie i Frances, u već poodmakloj dobi, priznale su da su sve izmislile i krivotvorile fotografije. Međutim, to ne umanjuje fascinaciju britanske javnosti događajem, niti vrijednost ovog iznadprosječnog filma o cijelom slučaju.


Komentari (0)

Foto