Nož (1999)

NOŽ (Originalni naziv)

drama

Srpski mladić koji je odgojen kao musliman kreće u potragu za vlastitim identitetom

 
Režija: Miroslav Lekić
Scenarij: Igor Bojović, Miroslav Lekić, Vuk Drašković
Uloge: Žarko Laušević, Bojana Maljević, Aleksandar Bercek, Ljiljana Blagojević, ...

Filmografija

Film po hit romanu Vuka Draškovića koji kroz sudbinu svojih likova priča priču o sudbini nacije, njenim korijenima i zlu koje slijedi kao prokletstvo kroz stoljeća.

Događaji počinju u jednom selu gde na pravoslavno Badnje veče 1942. godine u kuću srpske obitelji Jugović dolazi grupa muslimana, njihovih susjeda i kumova Osmanovića.
Tu Osmanići naprave stravičan pokolj cijele obitelji koja se okupila da proslavi svoj praznik, ali poštede malog Iliju, tek rođenu bebu. Njega odnose u svoje selo i predaju ga Rabiji, čiji je muž poginuo te noći u pohodu na Jugoviće. Namjera im je da Rabija odgaja malog kao svoje dijete, da ga uči mrziti i ubijati Srbe. Međutim, istu noć u Osmanoviće upadaju četnici i pokolju Muslimane, a Rabija uspije pobjeći u šumu sa malim Ilijom, a četnici odnose njenog pravog sina, vjerujući da je to srpsko dijete koje su Osmanovići oteli Jugovićima. Mali Ilija preživi rat i odrasta kao Alija, vjerujući da mu je Rabija prava majka, a da su četnici odnjeli njegovog brata, kojega sada želi pronaći. U tome mu pomaže seoski hodža koji mu otkriva strašnu istinu o njegovom porijeklu...
 


Komentari (2)

Foto