subota, 11.05.2024 04:17

Fantomski automobil (1977)

THE CAR (Originalni naziv)

horror

Tajanstveni crni automobil opsjednut zlom ubija na svakoga na koga naleti

 
Režija: Elliot Silverstein
Scenarij: Dennis Shryack, Michael Butler, Lane Slate
Uloge: James Brolin, Kathleen Lloyd, John Marley, John Rubinstein, Kim Richards, ...

Filmografija

Američki film strave "Fantomski automobil" napet je i uzbudljiv uradak koji na vješt način u raspoznatljivu matricu "horora" uklapa žanrovske konvencije filma ceste iz sedamdesetih godina. Radi se o zastrašujućoj priči o neidentificiranom automobilu koji, iz samo njemu znanih pobuda, ubija svakoga na koga naleti. Dodatnu misterioznost nesvakidašnjem zločincu daje i crta dijaboličnosti, koja sugerira da se radi o đavolskoj prisutnosti na Zemlji.

U izmišljenom okrugu Santa Ynez u državi Utah, tajanstveni crni automobil zacrnjenih prozora već je četvrti put ubio nevinoga čovjeka na kojega je naletio, i to upravo gradonačelnika obližnjega gradića. U strahu da ne dođe do novih žrtava šerif Wade (J. Brolin) i njegovi ljudi postavljaju zasjedu i ograđuju dio ceste, no automobil uspijeva ući u centar grada. Tamo ponovno bez razloga napadne grupu djevojaka koje uvježbavaju koreografiju radi skorašnje proslave praznika. Napadnuta učiteljica (K. Lloyd), šerifova djevojka, sa svojim učenicama pobjegne na gradsko groblje...

Film je režirao Elliot Silverstein, najpoznatiji kao redatelj filma "Cat Ballou", a glavne uloge tumače J. Brolin, K. Lloyd, J. Marley.


Komentari (5)

Foto