Fanny i Alexander (1982)

FANNY OCH ALEXANDER (Originalni naziv)

drama fantastika

Dvoje djece teško prihvati činjenicu da će im se majka udovica udati za hladnog ministra

 
Režija: Ingmar Bergman
Scenarij: Ingmar Bergman
Uloge: Bertil Guve, Pernilla Allwin, Borje Ahlstedt, Allan Edwall, Ewa Froling, ...

Filmografija

Iako u svim Bergmanovim filmovima postoje aluzije na njegov život, Fani i Aleksandar je pravi autobiografski film. On se sjeća mnogih događaja iz svoje mladosti, prepričavajući ih kroz izmišljenu obitelj Ekdahl. Desetogodišnji Alexander režiserov alter-ego, i njegova sesta Fanny, doživljavaju emotivni stres kada se njihova majka, doskorašnja udovica, uda za hladnog i distanciranog ministra.

Neimenovani švedski gradić, početak 20. stoljeća. Alexander (B. Guve) i Fanny (P. Allwin) maloljetna su djeca poznatog švedskog redatelja Oscara (A. Edwall), a njihova majka Emilie (E. Frling) glumica i mecena mjesnog kazališta. Njihovo djetinjstvo prožeto je odlascima na predstave, zanimanjem za laternu magicu, radosnim božićnim darivanjem, kada se tradicionalno okuplja cijela obitelj. Nakon što njihov otac iznenada umre, majka se preuda za mjesnoga biskupa, strogog i rigoroznog muškarca. Od samoga početka osjećajući odbojnost, djeca izravno pokazuju netrpeljivost prema očuhu, novom domu i ostalim ukućanima. Ipak, ostarjeli Židov, trgovac umjetninama Isak (E. Josephson), pružit će toplinu i utjehu ovoj nesretnoj djeci...

Švedski film slavnoga redatelja Ingmara Bergmana Fanny i Alexander prvotno je bio osmišljen kao četverodijelna televizijska saga, no tek je kasnije, dužine nešto više od puna tri sata, prilagođen prikazivanju u kino-dvoranama. Riječ je o potresnom, dojmljivom djelu koje nosi upečatljive autobiografske elemente (aluzije na kruti protestantski odgoj kakav je imao sam redatelj Bergman), a koje je na osebujan način podijeljeno u tri stilski različite cjeline: prvu, vezanu uz toplinu roditeljskog doma, drugu, koja opisuje hladnoću obitelji protestantskog očuha, te treću, koja se odnosi na "pronađenu" utjehu u domu židovskog prijatelja. Uz brojne druge, film je osvojio četiri Oscara: za najbolji strani film, fotografiju, kostime i scenografiju.


Komentari (5)

Foto