Pas sa željezničke postaje (2001)

STATION JIM (Originalni naziv)

drama obiteljski romantika

Dirljiva priča o dogodovštinama dječaka iz oronulog sirotišta u engleskoj provinciji

 
Režija: John Roberts
Scenarij: Joanne Reay, Mark Wallington
Uloge: Charlie Creed-Miles, Laura Fraser, Thomas Brodie Sangster, Celia Imfrie, ...

Filmografija

Film "Station Jim" odvija se u mirnom, laganom tempu i u autentičnoj atmosferi kraja 19. stoljeća u engleskoj provinciji. "Station Jim" je zanimljiv, zabavan i topao film koji će sa zaimanjem gledati cijela obitelj.

Godina je 1890. Mladi Bob Gregson (C. Creed-Miles) radi na željezničkoj stanici kao nosač. U tom selu je i veliko, oronulo sirotište, vlasništvo g. Riordana (F. Finley), koje vodi nesimpatična gospođica Frazier (C. Imfrie). Za razliku od nje, nova učiteljica, gospođica Harriet Collins (L. Fraser), djeci je vrlo draga. Harriet je draga i Bobu Gregsonu, a i on je njoj, osobito kad vidi kako je blag i nježan prema jednom od najmlađih dječaka u sirotištu, Henryju (T. Brodie Sangster). Najveće uzbuđenje za selo jest posjet kraljice Viktorije.

Uz dirljive, ali ne i patetične dickensovske scene u sirotištu, on s humorom, porugom i simpatijom oslikava svoje junake. Osim sirotištem bavi se i drugim temama bitnima za prijelaz stoljeća, primjerice emancipacijom žena te tada nove pedagogije koju je osmislila talijanska pedagoginja i liječnica Maria Montessori i koja je značila potpunu revoluciju u odnosu na okrutan i rigorozan školski sistem u Engleskoj.


Komentari (0)

Foto