Najluđi radio show (2006)

A PRAIRIE HOME COMPANION (Originalni naziv)

komedija drama glazba

Problemi ekipe popularnog glazbenog radijskog showa koja dozna da se njihov show ukida

 
Režija: Robert Altman
Scenarij: Garrison Keillor
Uloge: Lilly Tomlin (Rhonda Johnson), Meryl Streep (Yolanda Johnson), ...

Filmografija

"Najluđi radijski šou" posljednji je film velikoga američkog redatelja R. Altmana, koji je preminuo nekoliko mjeseci nakon što je film snimljen. Okosnica radnje je priča o problemu u kojemu se našla ekipa popularne glazbene radijske emisije dobivši novog vlasnika koji ju kani ukinuti. Riječ je o glazbenom filmu snimljenom u redateljevom omiljenom ensemble žanru, baš kao i "Nashville" koji se bavi country scenom, "The Company" koji se bavi plesačkim miljeom ili "Kansas City" o svijetu jazza.

Super popularni glazbeni radijski show pred velikim je problemom. Novi vlasnici radijske postaje zaprijetili su ukidanjem, kao i zatvaranjem kazališta u kojemu se redovito snima spomenuti show. Posljednje večeri emitiranja showa sve se odvija svojim tokom, no dvije nepoznate osobe iznenada se pojave među izvođačima: djevojka koja bi mogla biti anđeo poslan s neba da utješi prisutne, te zastupnik novog vlasnika radija, poslan da izvidi je li uistinu potrebno ukidanje. Iako svjestan kvalitete showa, predstavnik će posvjedočiti da se radi o staromodnoj emisiji. No, možda bi mu djevojka-anđeo mogla nešto drugo sugerirati...

"Najluđi radijski šou" rekonstrukcija je umjetničkog svijeta, onog zabavnog, radijskog s nizom originalnih likova prikazanih na pozornici i iza nje gdje se odvijaju osobne drame i jedna koja ih sve povezuje - ukidanje showa. Altman je jednom objasnio: "Volim raditi ensemble filmove kao što su "Nashville", "Kratki rezovi" i "Gosford Park", jer višestruke narativne linije uvelike olakšavaju moj posao: ako nešto ne radi kako treba, znači da to mogu jednostavno odbaciti i poslužiti se nečim drugim".

U filmu nastupaju poznati američki glumci, od kojih su mnogi već glumili u redateljevim filmovima, poput L. Tomlin, W. Harrelsona, M. Streep, T. Leeja Jonesa i drugih.


Komentari (0)

Foto