Memphis (1992)

MEMPHIS (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Troje ljudi iz Memphisa odluči oteti dječaka iz dobrostojeće crnačke obitelji

 
Režija: Yves Simoneau
Scenarij: Larry McMurtry, Susan Rhinehart, Cybill Shepherd
Uloge: Cybill Shepherd, John Laughlin, J. E. Freeman, Richard Brooks, ...

Filmografija

"Memhpis" je visokobudžetni TV projekt nastao u produkcijskoj kući glasovitog Teda Turnera, temeljen na romanu September, September južnjačkog književnika i povjesničara Shelbyja Footea, jednog od najuglednijih stručnjaka za Američki građanski rat. September, September posljednji je Footeov roman, objavljen 1978., a za njegovu ekranizaciju posebno se zainteresirala nekadašnja glumačka zvijezda sedamdesetih i tadašnja djevojka i muza jednog od novoholivudskih redateljskih prvaka Petera Bogdanovicha, C. Shepherd (Posljednja kino predstava, Daisy Miller, Taksist).

Rujan 1957., američki Jug, grad Memphis u saveznoj državi Tennessee. Reeny Perdew (C. Shepherd), Rufus Hutton (J. Laughlin) i Podjo Harris (J. E. Freeman) udružili su se kako bi oteli dječaka (M. C. Gardner) iz dobrostojeće crnačke obitelji i na taj se način dokopali velike svote novca. Otmica prođe glatko te mladi bračni par, Eben (R. Brooks) i Martha (V. Bell Calloway) Kinship, primaju zahtjev za otkupninom u iznosu od šezdeset tisuća dolara. Eben isprva otmicu želi prijaviti policiji, no tamo se uvjeri kako bjelačka policija neće učiniti mnogo za oslobađanje crnačkog dječaka, stoga odluči platiti otkupninu, baš kao što mu je savjetovao njegov utjecajni tast Tio Wiggins (M. Gunn), koji preko svojih veza pokušava saznati tko su otmičari i gdje su smješteni. U međuvremenu, Reeny se zbližava s otetim dječakom prema kojemu osjeća majčinsku nježnost, a i on zavoli nju...

Glavna glumica C. Shepherd je napisala scenarij zajedno sa Susan Rhinehart (Buffalo Soldiers) i Larryjem McMurtryjem, autorom romana Usamljena golubica i glavnim scenaristom istoimene glasovite TV serije, te Oscarom nagrađenim suscenaristom "Planine Brokeback" i za Oscara nominiranim koscenaristom "Posljednje kino predstave". Film je s izvanrednim osjećajem za atmosferu profinjenim vizualnim stilom režirao poznati kanadski redatelj Yves Simoneau (Napoleon). Spomenimo i da je mali M. C. Gardner dobio Young Artist Award.


Komentari (0)

Foto