Trenutak lakomislenosti (1949)

THE RECKLESS MOMENT (Originalni naziv)

melodrama kriminalistički

Kućanica se nađe u problemima prikrivajući ubojstvo koje je slučajno počinila njena kći

 
Režija: Max Ophüls
Scenarij: Elisabeth Sanxay Holding, Mel Dinelli, ...
Uloge: Joan Bennett, James Mason, Geraldine Brooks, Henry O'Neil, ...

Filmografija

"Trenutak lakomislenosti" jedan je od najboljih predstavnika glasovite film noir struje u američkoj kinematografiji. Najveće zasluge za to ima veliki redatelj Max Ophüls (Pisma nepoznate žene, Lola Montes), kojeg kritičari drže jednim od najvećih autora u povijesti filma. Nenadmašni stilist, Ophüls je ionako uzbudljivu priču podigao na višu razinu svojom briljantnom "baroknom" režijom.

Kućanica iz dobrostojeće obitelji Lucia Harper (J. Bennett) živi s kćeri, sinom, svekrom i sluškinjom u priobalnom gradiću blizu Los Angelesa. Jednoga dana Lucia putuje u Los Angeles da zamoli sumnjivog Teda Darbyja (S. Strudwick) da se prestane viđati s njezinom 17-godišnjom kćeri Beom (G. Brooks). Darby pristane pod uvjetom da dobije novac. Majka sve ispriča kćeri no ona joj ne vjeruje. Sastane se potajno s Darbyjem, on prizna da je tražio novac, a očajna Bea ga napadne i slučajno ubije...

Vođeni sigurnom Ophülsovom redateljskom rukom, svi glumci su ostvarili izvrsne uloge, no osobito vrijedi istaknuti izuzetan nastup junakinje brojnih noir filmova Frtiza Langa J. Bennett (Žena u izlogu, Grimizna ulica) i sjajnog J. Masona (Operacija Cicero, Sjever sjeverozapad, Bjegunac), koji je godinu dana ranije glumio u još jednom Ophülsovom antologijskom filmu -"Uhvaćen".


Komentari (4)

Foto