subota, 22.05.2021 15:33

Agenda: Svijet (2019)

Agenda: Svijet (Originalni naziv)

politika

Nikad kao sad zbivanja udaljena tisućama kilometara nisu bila bliža i imala takav utjecaj

Nakon gotovo dva tjedna i oko 250 mrtvih na obje strane primirje u sukobu Izraela i palestinskog Hamasa čini se izglednim. No, ne dok Izrael ne postigne svoje strateške ciljeve u odvraćanju i zaštiti svog teritorija. Pregled donosi Alenka Marina. Je li Arktik novi poligon nadjačavanja velikih sila? Rusija tamo planira svoje baze, a onda niti SAD ne može ostati nezainteresiran. Više donosi Miro Aščić. Sjedinjene Države su se vratile na globalnu stratešku scenu, kako je i najavio predsjednik Joe Biden. U tijeku je velika vojna vježba "Branitelj Europe", u kojoj sudjeluje ukupno 26 zemalja. O regionalnim, ali i kontinentalnim vojnim i strateškim pitanjima s general-bojnikom zrakoplovstva SAD-a razgovarao je Dragan Nikolić. Je li u američkoj javnosti došlo do preokreta u pogledima na posjedovanje i korištenje oružja, zbog brojnih masovnih zločina, ali i rasnih nemira nakon policijskih intervencija s tragičnim posljedicama? Ili su Amerikanci i dalje "ludi za oružjem"? Reportaža dopisnice Branke Slavice. Urednik i voditelj: Danko Družijanić
 

Svijet je u previranju. Svakodnevno svjedočimo da višedesetljetni poredak nestaje pred našim očima, a utješna ravnoteža prepušta mjesto iznenađenjima, neshvatljivim obratima i novim politikama neočekivanih lidera. I hrvatski građani najčešće pitaju: "Zašto se to događa?"

Vanjskopolitički magazin Hrvatske televizije želi informirati, približiti i analizirati svjetske događaje, procese, izazove i prijetnje. Kao što mu samo ime kaže, magazin na svom dnevnom redu ima cijeli svijet. U pola sata, uz reportaže naših izvjestitelja i analize sa stručnjacima i akterima u studiju, donosimo barem dio odgovora na pitanja koja se gomilaju.

Komentari (1)

Foto