Specijalan odgoj (1977)

Specijalno vaspitanje (Originalni naziv)

drama

Novi odgajatelj pokušava svojim novim metodama preodgojiti maloljetne delikvente

 
Režija: Goran Marković
Scenarij: Goran Marković, Miroslav Simić
Uloge: Slavko Štimac, Bekim Fehmiu, Ljubiša Samardžić, Aleksandar Berček, ...

Filmografija

"Specijalno vaspitanje" nagrađivani je redateljski prvijenac Gorana Markovića, upečatljiva i vjerodostojna priča o štićenicima doma za maloljetničku delinkvenciju i njihovim odgajateljima. Glavne uloge igraju izvrsni Slavko Štimac i Bekim Fehmiu.

Petar Antić - Trta (S. Štimac) živi s majkom u velikom siromaštvu pa hranu i novac nabavlja krađom. Policajac Cane (Lj. Samardžić) blagonaklon je prema malom džeparu no kada mu uhite majku, Trtu odvode u popravni dom. U popravnom domu stanje je kaotično, tučnjave i podmetanja svakodnevica su štićenika. No u dom dolazi novi odgajatelj, Žarko Munižaba (B. Fehmiu) s malo drugačijim metodama rada. Munižabina koncentracija posebno je okrenuta štićeniku Ljupčetu (A. Berček) koji od majčine smrti ne govori. Munižaba dolazi u sukob s direktorom škole, a i s psihologinjom, no ne odustaje od svog preodgoja. Munižabine metode se sastoje, među ostalim, i od fizičkog kažnjavanja no opet puno se više brine za svoje štićenike od ostalih odgojitelja te im dopušta slobodno vrijeme. Trta i Ljupče bit će osumnjičeni da su ukrali novac iz stana Ljupčetove simpatije no kako nisu krivi, a u strahu da će biti svejedno optuženi, bježe s ukradenim autom. Bijeg završava tragično...

"Specijalno vaspitanje" prvi je film svestranog srpskog autora (filmski i kazališni redatelj, scenarist, pisac drama i proznih tekstova) Gorana Markovića (Turneja, Tito i ja, Već viđeno, Tajvanska kanasta) inače autora poznatog po izrazito antiratnim i antinacionalističkim stavovima. U "Specijalnom vaspitanju" bavi se sociološkim problemom, štićenicima doma za maloljetnu delinkvenciju. U glavnim se ulogama nalazi prava mala plejada najpopularnijih glumaca s bivših prostora: Slavko Štimac u ulozi Trte, Bekim Fehmiu u ulozi odgajatelja Munižabe, Aleksandar Berček u ulozi Ljupčeta te Ljubiša Samardžić u ulozi policajca Caneta za koju je 1977. dobio Zlatnu arenu za sporednu mušku ulogu na pulskom festivalu. Iste je godine "Specijalno vaspitanje" osvojilo nagradu za najbolji film na tada vrlo cijenjenom festivalu debitantskog filma u Mannheimu.


Komentari (0)

Foto