Nosferatu: Fantom noći (1979)

NOSFERATU: PHANTOM DER NACHT (Originalni naziv)

horror

Neobična i vrlo slobodno prerađena ekranizacija slavnog romana Brama Stokera o Draculi

 
Režija: Werner Herzog
Scenarij: Werner Herzog, Bram Stoker
Uloge: Klaus Kinski, Isabelle Adjani, Bruno Ganz, Roland Topor, Walter Ladengast...

Filmografija

Ovu neobičnu verziju iz 1979. o slavnom rumunjskom grofu-vampiru, kult-figuri filmova i knjiga strave godine režirao je slavni njemački redatelj hrvatskoga podrijetla Werner Herzog (poznat po neobičnim art filmovima Fitzcarraldo, Aguirre, gnjev Božji, Cobra Verde i Gdje sanjaju zeleni mravi), istaknuvši u njoj neobičnu grofovu osobnost, opterećenu strahom od nestarenja i nemogućnosti da umre, te opsjednutu ljepotom žene koju ne može imati. Glavna redateljeva inspiracija bio je istoimeni nijemi film redatelja Murnaua.

Jonathan Harker (B. Ganz) agent je za nekretnine koji živi u njemačkom gradu Wismaru sa svojom voljenom suprugom Lucy (I. Adjani). Na zapovijed svojega šefa Renfielda (R. Topor) Harker odlazi u transilvanski dvorac odazvati se na poziv tamošnjega grofa (K. Kinski) zainteresiranoga za kupnju jedne kuće u inozemstvu. Početak putovanja djeluje obećavajuće, no kada naleti na grupu Cigana koja ga odvraća od posjeta dvorcu zbog navodnih "vampirskih izleta“ zloglasnoga grofa, stvari će postati tajanstvenije i opasnije. I zaista, Harker će, upoznavši grofa, shvatiti da se ne radi o običnom čovjeku, budući da ovaj spava u lijesu, izgleda kao sablast i opsjednut je starenjem, smrću i onozemaljskim pojavama…

U glavnim ulogama briljiraju izvrsni europski glumci, Klaus Kinski (kojemu je ovo bila treća od pet suradnji s redateljem), Isabelle Adjani, Bruno Ganz te poznati slikar i pisac Roland Topor.


Komentari (5)

Foto