Lawrence od Arabije (1962)

LAWRENCE OF ARABIA (Originalni naziv)

drama avantura povijesni

Priča o T. E. Lawrenceu, vojniku i pustolovu koji je vodio pobunu Beduina protiv Turaka

 
Režija: David Lean
Scenarij: Robert Bolt, Michael Wilson
Uloge: Peter O'Toole, Omar Sharif, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins, ...

Filmografija

Povijesni spektakl "Lawrence od Arabije" za mnoge je jedan od najboljih filmova svih vremena. U zasad posljednjoj anketi britanskog filmskog magazina "Sight and Sound", najuglednijoj od svih takvoga tipa, "Lawrence od Arabije" bio je četvrti najbolji film svih vremena po izboru anketiranih redatelja. Više puta u sličnim anketama proglašavan najboljim britanskim filmom svih vremena, "Lawrence od Arabije" od početka je bio "osuđen" na nagrade, osvojivši tako 1963. godine 7 Oscara, među kojima i one za najbolji film i režiju.

Kontroverzni vojnik i pustolov T. E. Lawrence (P. O'Toole) gine u prometnoj nesreći, vozeći motocikl. Nakon komemoracije, među prisutnima se povede razgovor o pokojniku. Ključno razdoblje pokojnikova života bio je Prvi svjetski rat. U to doba Lawrence je bio poručnik britanske vojske u Kairu. Ljubitelj arapske kulture, Lawrence je bio na glasu kao svojeglav i neposlušan časnik. Ipak, zbog poznavanja arapske kulture, Lawrence je poslan u misiju kako bi istražio šanse arapskog princa Faisala (A. Guiness) u pobuni protiv Turaka. Izuzetno šarmantan i snalažljiv, Lawrence postaje važan čimbenik u događajima koji će promijeniti povijest



Sve nagrade koje su mu ikada pripale bile su zaslužene: "Lawrence od Arabije" vrhunac je karijere velikog redatelja Davida Leana (Doktor Živago, Most na rijeci Kwai, Ryanova kći). Majstor velikih spektakla, Lean je u "Lawrenceu" nadmašio samoga sebe. Polazeći od života glasovitog vojnika i pustolova T. E. Lawrencea, Lean je snimio monumentalno djelo o jednom prostoru i vremenu, dotaknuvši se kroz priču o zagoetnom karakteru T. E. Lawrencea brojnih vječitih umjetničkih i civilizacijskih pitanja.
P. O'Toole odigrao je glavnu ulogu fantastično, no iako njegov nastup mnogi uvrštavaju na top ljestvice najboljih uloga u povijesti, Oscara mu je te godine preoteo Gregory Peck za ulogu u filmu "Ubiti pticu rugalicu". P. O'Toole za Oscara je nominiran ukupno čak 8 puta, no nagrađen je jedino 2003. počasnim Oscarom za životno djelo. Osim O'Toolea u filmu su sjajne uloge odigrali i O. Sharif, A. Guinnes, A. Quinn i brojni drugi vrsni karakterni glumci. Briljantnu glazbu potpisuje Maurice Jarre, nagrađen prvim od ukupno tri Oscara - ostala dva donijeli su mu također Leanovi filmovi - "Doktor Živago" i "Prolaz za Indiju".

Komentari (8)

Foto