Nekoć braća (2010)

Once Brothers (Originalni naziv)

drama dokumentarni sport biografski

Pogled na prijateljstvo između dva legendarna košarkaša, Dražena Petrovića i Vlade Divca

 
Režija: Michael Tolajian
Scenarij: Michael Tolajian
Uloge: Vlade Divac, Kenny Anderson, Larry Bird, Aleksandar Petrovic, ...

Filmografija

Film "Jednom braća", snimljen u okviru renomirane televizijske kuće ESPN, priča priču o prijateljstvu dvojice ponajboljih košarkaša s ovih prostora, Dražena Petrovića i Vlade Divca. Pripovjedač u filmu je sam Divac, koji govori o svojim prvim košarkaškim koracima i generaciji koja je u to vrijeme rasla po jugoslavenskim klubovima.

Redatelj filma, Michael Tolajian, o filmu je rekao:  "To je priča o prijateljstvu prekinutom zbog rata. Ti su ljudi bili bliski poput braće, ali  država im se raspala, baš kao i njihov odnos koji je tada bio neodrživ. Draženovom smrću tragedija je postala još veća jer je problem postao nerješiv", govori Tolajian. O jugoslavenskoj košarci u filmu govore i neki drugi bivši igrači i treneri, uključujući Dina Rađu, Tonija Kukoča, Aleksandra Petrovića, Dušana Ivkovića, stručnjaka NBA lige, ali i Draženovu majku.

Divac filmsku ekipu vodi na mjesta koja su obilježila njegovu karijeru, kao i mjesta koja su odigrala važnu ulogu u Draženovom životu. Priča paralelno prati situaciju u Jugoslaviji pred početak rata i uspone u karijerama ove dvojice velikana, njihov odnos tijekom rata pa sve do tragične Draženove smrti za koju je srpski košarkaš saznao gledajući televiziju.


Komentari (1)

Foto