Prosjačka opera (1991)

ŽEBRÁCKÁ OPERA (Originalni naziv)

komedija drama

Satirična priča na račun režima i odnosa između policije i kriminalaca

 
Režija: Jirí Menzel
Scenarij: John Gay, Jirí Menzel, Václav Havel
Uloge: Josef Abrhám, Marián Labuda, Mahulena Bocanová, Jana Brezková, ...

Filmografija

Žebrácká opera hvaljen je kazališni komad iz 1975. godine Václava Havela, slavnoga češkoga dramatičara, pjesnika, disidenta i prvoga predsjednika (samostalne) Češke Republike (zapravo, radi se o kazališnom komadu iz 18. stoljeća Johna Gaya, a koji je zbog svoje popularnosti i tematike doživio brojne prerade, među ostalima i Bertholda Brechta te, neglazbenu, V. Havela).

Podzemljem vladaju dvije konkurentske zločinačke organizacije - jednu vodi Peachum (M. Labuda), a drugu MacKeath (J. Abrhám). Peachum nagovori svoju kćer Polly (B. Leichnerová) da uspostavi prisniji kontakt s MacKeathom, nadajući se da bi mu mogla prenositi potrebne informacije o događanjima u protivničkom taboru. Međutim, tomu se nada i MacKeath - i on nastoji preko Polly pratiti Peachumovu organizaciju. No, Polly se zaljubi u MacKeatha, pa Peachumu ne preostaje drugo nego da se MacKeathu osveti na drugi način, u suradnji s policijskim načelnikom Lockithom (R. Hrusinský) s kojim ionako već dugo surađuje. To nije iznenađujuće otkriće, odnosi između podzemlja i policije daleko su kompliciraniji...
Početkom devedesetih godina poznati češki redatelj Jiři Menzel ostvario je nekoliko vrlo solidnih filmova koji su adaptacija poznatih književnih djela, kao što je, primjerice, ovaj tekst. Uzbudljiva je to priča iz velegradskog podzemlja koja plijeni dobrom pričom i satirom na račun režima, te na odnose policije i kriminalaca. U glavnim ulogama nastupaju poznati češki glumci, a koji su već surađivali s redateljem Menzelom, J. Abrhám, M. Labuda i ostali.

Komentari (0)

Foto