Divlja rijeka (1960)

Wild River (Originalni naziv)

drama romantika

Nagovarajući stanovništvo da se preseli zbog izgradnje brana službenik se nenadano zaljubi

 
Režija: Elia Kazan
Scenarij: Paul Osborn, William Bradford Huie
Uloge: Montgomery Clift, Lee Remick, Jo Van Fleet, Albert Salmi, Jay C. Flippen

Filmografija

Kazan je film snimio prema izvrsnom scenariju glasovitog dramatičara Paula Osborna, a scenarij je napisan prema romanima "Dunbar's Cove" Bordena Deala i "Mud on the Stars" Williama Bradforda Huiea. Iako nije postigao velik uspjeh na kino-blagajnama, ovaj je antologijski film bio ostvarenje Kazanovog dvadesetpetogodišnjeg sna: u dolini Tennesseeja bio je sredinom tridesetih, a impresioniran temom desetljećima je pokušavao naći studio i pravi scenarij.

Smještena u doba tridesetih, radnja se fokusira oko vladinog službenika Chucka Glovera (M. Clift) zaduženoga da stanovništvo nagovori da napusti domove zbog izgradnje brana koje će poplaviti velik dio doline. Najneugodniji mu je zadatak da na preseljenje nagovori osamdesetogodišnju staricu Ellu Garth (J. Van Fleet). Mještani zagorčavaju život Chucku, a izrazito neprijateljski raspoloženi postaju kad vide da se prema crncima odnosi pravedno i s jednakim poštovanjem kao da pripadaju bijeloj rasi. Jedina je prijateljska duša Ellina lijepa unuka Carol Baldwin (L. Remick).

Uz izvrstan scenarij i majstorsku režiju "Divlja rijeka" se pamti i po glumačkim ostvarenjima M. Clifta, L. Remick i J. Van Fleet, a realističnosti filma pridonose i brojni naturščici, mještani doline rijeke Tennessee. Uz ostale autorske i glumačke pothvate, zanimljivo je istaknuti izvrsno oživljen lik 80-godišnje starice Elle, iako je glumica Jo Van Fleet u vrijeme snimanja imala tek 41 godinu!

Elia Kazan (Istočno od raja, Na dokovima New Yorka, Sjaj u travi) dobio je godine 1999. Oscara za životno djelo, a "Divlja rijeka" Zlatnog medvjeda na Berlinskom festivalu 1960.


Komentari (0)

Foto