As nad asovima (1982)

L'as des as / Ace of Aces (Originalni naziv)

akcija komedija sport

Pomažući židovskom dječaku boksački trener upada u zbrku kada zaluta u Hitlerevo sklonište

 
Režija: Gérard Oury
Scenarij: Daniele Thompson, Gérard Oury
Uloge: Jean-Paul Belmondo, Marie-France Pisier, Rachid Ferrache, Frank Hoffmann

Filmografija

Nadahnut nastup jednog od najpopularnijih francuskih glumaca svih vremena Jean Paula Belmonda, šarmantno ekvilibriranje između komičnog sižea i sumornog političkog konteksta, te virtuozno režirane akcijske sekvence vodeće su odlike komedije redatelja i koscenarista Gérarda Ouryja, realizirane u francusko-njemačkoj koprodukciji.

Prvi svjetski rat. Vojni zrakoplovac Jo Cavalier (J.-P. Belmondo) pobjeđuje svog njemačkog protivnika Gunthera von Beckmana (F. Hoffman) u opasnom dvoboju nad rovovima nakon što u posljednji trenutak izbjegne udar o zemlju...Dvadeset godina poslije, kolovoz 1936. Jo je proslavljeni boksački trener koji priprema svoj tim za predstojeće Olimpijske igre u Berlinu. Problem mu je ambiciozna novinarka Gaby Delcourt (M.-F. Pisier) čiji je zadatak pomno pratiti njegov odlazak na natjecanje. U vlaku za Berlin Jo se sprijatelji s dječakom Simonom Rosenblumom (R. Ferrache) koji od njega zatraži autogram, te ga Jo po dolasku odluči otpratiti k njegovoj obitelji. Međutim, dječakova obitelj upravo bježi pred nacističkom deportacijom, pa Jou ne preostaje ništa drugo nego pomoći i Simonu da prebjegne u susjednu Austriju. Umjesto uspješnog bijega, družina će doživjeti pravu zbrku kada dospije u skrovito planinsko utočište Adolfa Hitlera (G. Meisner) i njegove sestre Angele..
Redatelja i koscenarist Gérard Ouryj je tijekom 60-ih i 70-ih i stekao reputaciju redatelja zabavnih i duhovitih filmova (La Grande vadrouille, La Folie des grandeurs), ali je ovim filmom potvrdio da se kao francuski sineast starije generacije (rođen je 1919.) i u vremenima blockbusterovske filozofije stvaranja filmova i te kako uspješno može nositi sa suvremenim kinematografskim izazovima.


Komentari (0)

Foto