Tragovi prošlosti (1953)

THE STRANGER WORE A GUN (Originalni naziv)

vestern

Bivši južnjački špijun napušta bandu i postaje čuvarem konvoja poštanskih kočija sa zlatom

 
Režija: Andre De Toth
Scenarij: Kenneth Gamet, John W.Cunningham
Uloge: Randolph Scott, George Macready, Lee Marvin, Claire Trevor, Ernest Borgnine

Filmografija

Legendarni holivudski glumac Randolph Scott (1898.-1987.) blistao je u mnogim žanrovima, no najviše je ostao u sjećanju kao junak brojnih izvrsnih vesterna. Vrhunac njegove karijere označilo je sedam glavnih uloga u kultnim filmovima redatelja Budda Boettichera, među kojima su remek-djela “Jahač osvetnik” i “Čovjek iz Arizone”, no dobar je posao napravio i u vesternima drugih redatelja.

Amerika, tijekom Građanskog rata između Sjevera i Juga. Južnjak Jeff Travis (R. Scott) radi kao špijun za južnjačkog odmetnika Williama Clarka Quantrilla. Nakon što Quantrillovi vojnici osvoje gradić Lawrence i ondje pobiju brojne civile, zadržavši za sebe sav plijen, Travis napušta Quantrila i prijavi se u regularnu vojsku. Ipak, od prošlosti ne može lako pobjeći. Nakon rata na jednom brodu na kojem kocka sa svojom partnericom Josie Sullivan (C. Trevor), Travisa prepozna prijatelj čovjeka koji je u Lawrencu stradao zbog njegove izdaje. U gužvi koja nastane Travis uspije pobjeći i odlazi u Arizonu, u gradić Prescott. Ondje ratuju dvije bande - jedna koju vodi Meksikanac Degas (A. Bedoya) i druga, opasnija, na čijem je čelu Jules Mourret (G. Macready). Mourret je pomogao Travisu pobjeći s broda i sad mu nudi posao špijuna koji će za nj pribavljati informacije o tome gdje je skriveno zlato u poštanskim kočijama koje organiziraju Jason Conroy (P. Watkin) i njegova kći Shelby (J. Weldon). Travis se odmah zaposli kod Shelbyjevih kao čuvar konvoja…

Legendarni holivudski glumac Randolph Scott (1898.-1987.) izvrsnu ulogu odigrao je u “Tragovima prošlosti” holivudskog klasika mađarskog podrijetla Andrea De Totha (Val zločina, Kuća od voska). To je vrhunsko žanrovsko ostvarenje napete priče, zanimljivih karaktera i odlične atmosfere, u kojem se osim Scotta pojavljuju barem još dva sjajna američka glumca - legendarni L. Marvin (12 žigosanih, Catt Balou) i također kultni E. Borgnine (12 žigosanih, Divlja horda, Bijeg iz New Yorka).


Komentari (1)

Foto