Mjesna legenda (2002)

HOMETOWN LEGEND (Originalni naziv)

drama obiteljski sport

Stanovnici gradića Athens u Alabami žive za američki nogomet

 
Režija: James Anderson
Scenarij: Shawn Hoffman, Michael Patwin
Uloge: Terry O'Quinn, Lacey Chabert, Nick Cornish, Kirk B. R. Woller, Ian Bohen, ...

Filmografija

Stanovnici gradića Athens u Alabami žive za američki nogomet. Točnije za srednjoškolsku momčad Cruseders koja je od 1923. čak šesnaest puta bila državni prvak. No već dvanaest godina momčad ne postiže najbolje rezultate otkako ju je napustio legendarni trener Buster Schuler (T. O'Quinn) čiji je sin Jack (D. Jenkins) poginuo u finalnoj utakmici zbog ozljede glave. Škola je pred zatvaranjem i Schuler se odlučio vratiti...

Stanovnici gradića Athens u Alabami žive za američki nogomet. Točnije za srednjoškolsku momčad Cruseders koja je od 1923. čak šesnaest puta bila državni prvak. No već dvanaest godina momčad ne postiže najbolje rezultate otkako ju je napustio legendarni trener Buster Schuler (T. O'Quinn) čiji je sin Jack (D. Jenkins) poginuo u finalnoj utakmici zbog ozljede glave.

Škola je pred zatvaranjem i Schuler je odlučio vratiti se u posljednjoj sezoni i pomoći mladim sportašima da svojim sugrađanima donesu posljednju titulu. Uz to, najboljeg će sportaša grad nagraditi stipendijom za državno sveučilište. Među onima koji se nadaju uspjehu je i popularni Sherman (M. McLachlan), trenerov nećak Brian (I. Bohlen), te pridošlica Elvis (N. Cornish). Njihova je najveća navijačica Rachel (L. Chabert)...

"U Alabami je američki nogomet način života", izjavio je to Paul 'Bear' Bryant, legendarni trener iz Alabame kojemu je, baš kao i mnogobrojnim sunarodnjacima, američki nogomet doista bio način života. Bryantovom izjavom počinje ova sportska drama koju je režirao debitant James Anderson podsjetivši na žanrovski i tematski slične filmove "The Best of Times" Rogera Spottiswoodea i "Nezaboravni klub" Boaza Yakina. I dok je u potonjem karizmatičnog trenera tumačio oskarovac Denzel Washington, u Andersonovu filmu sličan lik glumi Terry O'Quinn, poznat po hororu "Očuh" i njegovom nastavku.

Uz uvjerljivog O'Quinna u filmu se ističe i L. Chabert koja se nakon uloge u popularnoj seriji Party for Five nametnula kao jedna od najdarovitijih mladih američkih glumica (Opasne djevojke, Izgubljeni u svemiru). Glavnog "borca" na terenu tumači N. Carnish (kratkometražni Cliché). Originalnu glazbu skladali su Dan Haseltine i Joe Hogue, a film su producirali otac i sin Jerry B. Jenkins i Dallas Jenkins koji se u uvodu pojavljuje u ulozi Jacka Schulera.


Komentari (0)

Foto