Sjaj (1996)

Shine (Originalni naziv)

drama glazba biografski

Pogled na život genijalnog australskog pijanista Davida Helfgotta

 
Režija: Scott Hicks
Scenarij: Jan Sardi
Uloge: Geoffrey Rush, Justin Braine, Sonia Todd, Chris Haywood

Filmografija

Snažan film utemljen na životu australskog pijanista Davida Helfgotta, dobio je osam nagrada Australian Film Instituta (između ostalih za najbolju režiju, film i scenarij) i bio nominiran za sedam Oscara. Dobio je samo jednog, za najboljeg glumca (Geoffrey Rush). Geoffrey Rush osvojio je i BAFTA-u, Zlatni satelit i Zlatni globus.

David Helfgott (A. Rafalowicz/N. Taylor/G. Rush) nadareni je dječak pijanist koji pedesetih godina 20. stoljeća odrasta u obitelji u kojoj glavnu riječ vodi autoritativni otac Peter (A. Mueller-Stahl). Otac je poljski Židov koji je preživio holokaust. On je Davida i njegove sestre i naučio svirati, poticao ih je i silio na vježbanje, iako je sam bio glazbeno samouk. Shvatio je da je David najdarovitiji od sve njegove djece te ga počeo voditi po natjecanjima. Kao dijete, a kasnije i kao adolescent, David doživljava nepamćen uspjeh. Zato ga glazbeni tutori žele poslati na studij u inozemstvo.

Konzervativni otac ne želi ni čuti da bi se razdvojio od sina, iako svim srcem želi poduprijeti njegov talent. David se miri s tom očevom odlukom, iako u sebi duboko pati. Stoga, kad mu ponovno dođe pismo da je primljen na konzervatorij u Londonu, unatoč očevu neodobravanju odluči otići na svoju ruku, gdje ga s ljubavlju prima veliki učitelj (J. Gielgud)...


Komentari (2)

Foto